Tanácsokat is adtak

2021.02.04. 09:45

Testépítőknek forgalmaztak tiltott szereket, elítéltek két férfi és egy nőt

Interneten árulták, hamis névvel és fiktív címmel postázták az illegális teljesítményfokozókat és gyógyszereket.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Tárgyalás mellőzésével hozott büntetővégzést a Debreceni Járásbíróság annak a három vádlottnak az ügyében, akik tiltott teljesítményfokozó szereket és engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket értékesítettek – közölte honlapján a Debreceni Törvényszék.

A 2021. január 6-án meghozott büntetővégzésével a bíróság társtettesként elkövetett tiltott teljesítményfokozó szerrel visszaélés bűntettében és társtettesként elkövetett gyógyszerhamisítás bűntettében mondta ki bűnösnek a büntetlen előéletű vádlottakat. Ezért őket 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását az első- és másodrendű vádlott esetében 4, míg a harmadrendű vádlott esetében 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az első- és másodrendű vádlott vonatkozásában a bíróság 1 millió 800 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is elrendelt.

A büntetővégzés ellen nincs helye fellebbezésnek, de a kézbesítésétől számított 8 napon belül tárgyalás tartását lehetett volna kérni, mert a bíróság a tárgyalás tartására irányuló kérelem esetén előkészítő ülést tarthat. A büntetővégzés jogerőre emelkedett.

A bíróság megállapítása szerint a 39 éves férfi és társa, egy 35 éves nő egy internetes üzenetmegosztó alkalmazás segítségével tiltott teljesítményfokozó szereket és hazánkban nem engedélyezett egészségügyi termékeket forgalmazott 2018 októbere és 2019. október 18-a között Magyarország egész területén. Az elsőrendű vádlott hirdetései megtalálhatóak voltak különböző testépítéssel foglalkozó honlapokon is. A tiltott teljesítményfokozó szerek többségét olyan fogyasztók vásárolták, akiknek nagy része testépítéssel foglalkozott és saját sportteljesítményének növelése érdekében rendelte meg a szereket. Erről az elsőrendű vádlottnak tudomása volt, és tanácsokkal is ellátta a fogyasztóit a szerek alkalmazását, hatását illetően – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

A fogyasztók a titkosított üzenetváltási programok segítségével léptek kapcsolatba a 39 éves férfival és ezen keresztül adták le az általuk megvásárolni kívánt gyógyszerek, illetve teljesítményfokozó szerek nevét, darabszámát, s ugyanezen a programokon keresztül kapták meg azt az üzenetet, melynek útján a férfi tájékoztatta vásárlóit a megrendelt termékek áráról, az azok megfizetéséhez szükséges átutalási adatokról. A tiltott teljesítményfokozó szereket és forgalomba hozatali engedéllyel nem rendelkező gyógyszereket az elsőrendű vádlott romániai gyógyszertárakból vásárolta és hozta be az ország területére. Az első- és másodrendű vádlott postán adták fel megrendelt termékeket, feladóként pedig álnevet és fiktív címet használtak. Debrecen területén a vádlottak termékeinek értékesítését egy 51 éves férfi segítette, fogyasztói megrendeléseket is felvett. A harmadrendű vádlottnak a tiltott teljesítményfokozó szereket társai személyesen pénzért adták át, amiket ő haszonnal továbbértékesített saját vásárlói részére a városban – áll a vádiratban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában