már többször bajba került

2021.02.02. 17:00

Menyasszonyi ruhát lopott a fiatal, több mint egy évre rács mögé került

A szabadságvesztés tartamába a bíróság beszámítani rendelte a vádlott által letartóztatásban töltött időt is.

A Püspökladányi Járásbíróság 2021. február 2-án, előkészítő ülésen lopás bűntette miatt 1 év 2 hónap börtönben végrehajtandó szabadságvesztés büntetést, valamint mellékbüntetésként 2 év közügyektől eltiltást szabott ki arra a még most is csak 19 éves biharnagybajomi elkövetőre, aki menyasszonyi és koszorúslány ruhákat lopott.

A vádlott 2020. május 21-én délelőtt bemászott egy helyi lakóház udvarára, majd az ingatlan bejárati ajtaját felfeszítette. A fiatal az esküvői ruhák raktározására szolgáló házból egy swarowski kövekkel díszített, 100 ezer forint értékű menyasszonyi ruhát és egy ötezer forint értékű koszorúslány ruhát tulajdonított el, amelyeket még aznap 1 órán belül, rokoni körében 1500 forintért értékesített is – olvasható a Debreceni Törvényszék közleményében.

Az ítélet indokolása kapcsán dr. Szilvási László bíró kiemelte, hogy a fiatal felnőtt vádlott mögött, életkora ellenére is már összefüggő büntetett előéleti adatok állnak többnyire ugyanilyen vagyonelleni bűncselekményekből. A sodródó életvitellel és öntörvényűséggel jellemezhető vádlott gátlástalanságának megnyilvánulását látta a bíró abban is, hogy ezt a bűncselekményét fényes nappal, délelőtt, de már ittas állapotban, úgy valósította meg, hogy a korábbi bűncselekményei miatt kiszabott 2 év javítóintézeti neveléséből éppen ideiglenes elbocsátás hatálya alatt állt, valamint már néhány héttel korábban egy másik bűncselekmény megvalósítása kapcsán is szintén gyanúsítottként hallgatták ki és újabb büntetőeljárás indult vele szemben.

Dr. Szilvási László kiemelte, hogy ennek az életvitelnek, a rá abszolút jellemző bűnismétlés veszélyének köszönhetően a vádlott a bűncselekmény elkövetésének napjától – azaz 2020. május 21-től – mindezidáig letartóztatásban volt és a tárgyalás megtartására is a fogvatartását végrehajtó büntetésvégrehajtási intézet és a bíróság közötti távmeghallgatás útján került sor.

Ennek során a vádlott a bűncselekmény elkövetését beismerte, a bíróság ítéletét mind az ügyészség, mind a vádlott és védője is tudomásul vette, így a kiszabott szabadságvesztés büntetés jogerőre emelkedett, az elítélt meg is kezdte annak letöltését. A szabadságvesztés tartamába a bíróság beszámítani rendelte a vádlott által letartóztatásban töltött időt is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában