unokázós csalás

2020.12.01. 11:30

Idősek átverése: nem hitte, hogy áldozat lehet

Jellemzővé vált hazánkban az úgynevezett unokázós csalás az elmúlt években.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Ugyan, ez velem nem történhet meg. Miért pont engem hívna? Felismerném. Tudnám, mit kell tennem. Hajlamosak lehetünk így gondolkodni az átverésekről. Talán ekképpen feltételezhette a Hajdú-bihari Napló egyik munkatársának édesanyja is, aki csak a véletlennek köszönheti, hogy nem lett vékonyabb a bukszája.

Ahogy, arról korábban beszámoltunk, az idős asszonynál a napokban jelentkeztek az unokázós csalók. Kollégánk akkor megdöbbenve osztotta meg a történetét. Mint mondta: minden egy ismeretlen telefonhívásával kezdődött.

Győzött a pánik

Az unokázós csalók elsősorban időseket hívnak fel telefonon, és hozzátartozónak, a legtöbb esetben unokának adják ki magukat, vagy a hozzátartozó sérülésére hivatkozva, annak megbízásából pénzt akarnak kicsalni az érintettektől. Mivel közvetlen találkozáskor könnyen kiderülne, hogy nem a hozzátartozó kéri a segítséget, akadályoztatásra hivatkozva nem ő, hanem egy másik személy jelentkezik a pénzért, esetleg ékszerekért. Pontosan így történt ez a Hajdú-bihari Napló munkatársának édesanyjával is. Gyanús lehetett volna neki az ismeretlen telefonáló, bizonyára hallotta már korábban a rendőrségi felhívások, híradások figyelmeztetését. Mégis elhitte az idegen férfi sztoriját, és megrémült a borzalmas hír hallatán: fia balesetet okozott, amelyben súlyosan megsérült. Információnk szerint az ismeretlen hívó részletesen beszámolt az idős nőnek a balesetről, és hogy még hihetőbb legyen a története, azt is eljátszotta, oda adja a kagylót az asszony fiának. Nyugtatásképpen elmondta, hogy mindenről megegyeztek a helyszínen, nem lesz feljelentés, azonban az összetört járműveket el kell szállítani a helyszínről. Ennek az árát, csaknem 400 ezer forintot követelt az asszonytól.

Több mint ezer eljárás

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Hajdú-bihari Napló érdeklődésére elmondta, hogy országos viszonylatban a rendőrség az elmúlt két évben 1822 kísérletről és 438 befejezett esetről szerzett tudomást, melynek eredményeként 1448 eljárást indítottak. A fenti ügyekkel összefüggésben a Budapesti Rendőr-főkapitányság speciális nyomozócsoportja az elmúlt két év alatt 82 unokázós csalót vont eljárás alá. Hajdú-Bihar megyében idén összesen hat kísérletről és öt befejezett esetről, ebből október és november hónapban mindösszesen egy kísérletről szereztek tudomást.

A rendőrség az elmúlt években több, az idősek biztonságát célzó közlemény adott ki, valamint a tavalyi évben már figyelemfelhívó kisfilm is megjelent prevenciós céllal. A megelőzést segítő tartalmak minden esetben arra figyelmeztetik az időseket, hogy hívják fel azt a hozzátartozójukat, aki a történet szerint érintett lehet.

Bucsi Bernadett Idikó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában