sziréna

2020.10.09. 10:07

Olaszország helyett Letenyéig vezetett az út a debreceni menekülttáborból

Fejlemény az öt évvel ezelőtti eset ügyében. A vád: embercsempészés.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

Három pakisztáni bevándorlót akart a debreceni menekülttáborból Olaszországba csempészni az a jelenleg is letartóztatásban lévő pakisztáni férfi, aki 2015 nyarán megállapodott alkalmi ismerőseivel, hogy pénzért illegálisan Olaszországba juttatja őket – olvasható az ügyészség honlapján.

A közlemény szerint a 35 éves, büntetlen előéletű férfi 2015. május 30-án illegális módon érkezett Magyarországra, ezért őt a menekültügyi hatóság a debreceni menekülttáborban helyezte el.

Itt ismerkedett meg három pakisztáni bevándorlóval, akiknek az volt a szándéka, hogy Olaszországba jussanak.

A férfi anyagi ellenszolgáltatás fejében felajánlotta a segítségét, és megszervezte, hogy a három migráns Debrecenből vonattal utazzon Budapestre, ahol egy büntetett előéletű külföldi ismerőse által vezetett Fiat Ducato mikrobusz rakterébe kellett elrejtőzniük annak érdekében, hogy a sofőr őket Olaszországba szállítsa, áll az ügyészségi híradásban.

A tájékoztatás szerint a férfi tisztában volt azzal, hogy a személyek érvényes úti okmánnyal nem rendelkeznek, az államhatárt engedély nélkül kívánják átlépni, és a közreműködése fejében 450, illetve 400 eurót kért és kapott két menekülttől. A harmadik személy pedig abban állapodott meg vele, hogy Olaszországba érkezését követően fog fizetni neki 450 eurót.

A mikrobuszt a magyar hatóságok 2015. július 8-án a letenyei határátkelőhelyen feltartóztatták, a három pakisztáni menekültnek viszont sikerült megszöknie.

Az elkövető ismeretlen helyen tartózkodása miatt az eljárás felfüggesztésre került, és csak évekkel később került sor annak folytatására.

A Nagykanizsai Járási Ügyészség vagyoni haszonszerzés végett, több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntette miatt emelt vádat a pakisztáni férfi ellen és a letartóztatás fenntartását kérve börtönbüntetés kiszabására tett indítványt vele szemben a Nagykanizsai Járásbíróságon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában