vádemelés

2019.11.26. 09:52

Ittasan szurkálhatta meg a férjét egy balmazújvárosi asszony

A vádirat szerint a házaspár kapcsolata az évek során nagyon megromlott, az asszony több különböző eszközzel eshetett neki a férfinak.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására állapotánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat az ellen az asszony ellen, aki a felgyülemlett és megoldatlan családi problémák miatt ittas állapotban késsel és piszkavassal megszurkálta a beteg házastársát.

A vádirat szerint a vádlott és a hetvenéves, mozgásában korlátozott sértett házastársak voltak, együtt éltek balmazújvárosi családi házukban. A vádlott a bűncselekmény elkövetését megelőzően már évek óta rendszeresen szeszes italt fogyasztott, néha a mozgáskorlátozott sértett is italozott. A házaspár kapcsolata az évek során rendkívüli módon megromlott, rendszeresek voltak közöttük a viták, veszekedések, illetve verekedések. Mivel mindketten szerény mértékű nyugdíjjal rendelkeztek és a vádlott fokozódó alkoholfogyasztása sokba került, így a napi megélhetésük is rendkívüli módon elnehezült – írja közleményében a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség.

A vádirat kifejti, hogy 2018. október 7-én a délutáni órákban az asszony alkalmi munkából tért haza erősen ittas állapotban, amikor észlelte, hogy az otthon tartózkodó sértett is ittas. A sértett kérdőre vonta a vádlottat, hogy hol volt, majd ezt követően heves vita alakult ki közöttük. Rövid időn belül tettlegességre is sor került, a vádlott és a sértett dulakodni kezdett, majd a mozgásában korlátozott férfi az előszobában, a kazánház közelében elesett. A feldühödött vádlott felkapott két piszkavasat a kazánházból, és azzal testszerte szurkálta, ütlegelte a sértettet. Az ittas állapota miatt kontrollt vesztett vádlott ezután három különböző kést vett magához, és azokkal több helyen megszurkálta a magatehetetlen sértettet. Amikor a vádlott észlelte, hogy házastársa nem mozdul, a piszkavasakat a sértett ruházatába akasztva megpróbálta őt behúzni a ház belsejébe, azonban ez nem sikerült. A sértett ennek következtében egész éjszakán át a fűtetlen ház előszobájának padlóján feküdt. A férfi kihűlés miatt 2018. október 8-án reggel 10 órakor életét vesztette – közölte a főügyészség.

A vádlott magatartása következtében létrejött fejsérülések és a halál között közvetett ok-okozati összefüggés állapítható meg. A vádlott a sértettet mintegy negyven alkalommal ütötte, illetve szúrta meg testszerte a piszkavassal és a késekkel. Az asszony fenti eszközökkel történt durva és kitartó bántalmazása a sértettnek rendkívüli fájdalmat, illetve szenvedést okozott – taglalja a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség, amely a jelenleg letartóztatásban lévő vádlott ellen különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására állapotánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban fegyházbüntetés és közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását indítványozta, továbbá indítványt tett arra, hogy az elsőfokú bíróság a bűncselekmény elkövetéséhez eszközül használt tárgyakat kobozza el.

Ezek is érdekelhetik