Időjárás

2023.11.30. 13:58

Hajdú-Bihart is elérte az ónos eső, riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

Ónos eső miatt adott ki riasztást Hajdú-Bihar vármegye területére az Országos Meteorológia Szolgálat.

Haon.hu

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A legfrissebb figyelmeztető előrejelzés szerint csütörtökön a délutáni órákban az Észak-Dunántúlon és az Alföldön előfordulhat átmeneti ónos eső. Dél-délnyugat felől a csapadék halmazállapota fokozatosan egyre nagyobb területen havas esőbe, ónos esőbe (néhol fagyott esőbe) vált. A halmazállapot-váltás határa és időpontja jelentős bizonytalansággal terhelt, lassabb lefolyású folyamat esetén akár nagyobb, jelentősebb mennyiségű ónos esőre is számottevő esély van kiemelten Pest vármegye északi területein, valamint az Északi-középhegységben, de kisebb mennyiségben a fent említett területek tágabb térségében is számítani lehet rá átmeneti jelleggel. 

Hajdú-Bihar területén jelenleg elsőfokú, citromsárga riasztás van érvényben, de ahogy a meteorológiai szolgálat jelezte: a halmazállapot-váltás határa jelentős bizonytalansággal terhelt, emiatt az időjárási helyzet függvényében ónos esőre piros riasztás is kiadásra kerülhet!

Így előzhetjük meg a baleseteket

A balesetek elkerülése érdekében a Hajdú-Bihar Vármmegyei Rendőr-főkapitányság több hasznos tanácsot is megosztott:

  • Ónos eső esetén - ha tehetik - ne induljanak útnak sem autóval, sem gyalog! Ha mégis muszáj útra kelniük, akkor lehetőleg válasszák a nagyobb biztonságot nyújtó tömegközlekedési eszközöket!
  • Ha feltétlenül fontos gépjárművel elindulniuk, akkor kizárólag megfelelő műszaki állapotú autóval induljanak útnak! Ilyenkor a téli gumiabroncs nélkülözhetetlen, de más tényezők biztosítása is nagyon fontos (a gépjármű fagyálló ablakmosó folyadékkal feltöltése, szélvédők, fényszórók tisztán tartása).
  • Elindulás előtt tervezzék meg az útvonalat, és számítsanak hosszabb menetidővel! Részesítsék előnyben az autópályákat és a nagy forgalmú főutakat, és lehetőleg mellőzzék a kis forgalmú, és keskenyebb utakat!
  • Vezetéskor fogják két kézzel a kormányt a stabil kormányzás és az esetleges megcsúszás mielőbbi korrigálhatósága érdekében, és figyelmüket összpontosítsák folyamatosan az útra!
  • Vezessenek lassúbb tempóban és tartsanak nagyobb követési távolságot, hiszen a féktávolság ilyenkor jelentősen megnő!
  • Kerüljék az előzést, és vegyék fel a forgalom dinamikáját, még akkor is, ha azt esetleg lassúnak tartják!
  • Előzéskor lassan, fokozatosan váltsanak forgalmi sávot, és számítsanak az eltérő tapadású felületek változására is!
  • Különös óvatossággal közlekedjenek a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek megközelítésekor! A hosszabb féktávolság miatt jóval korábban kezdjék meg a lassítást, ha olyan gyalogost látnak, akinek az úttesten való áthaladására számítani lehet!
  • Ónos esős, jeges úton való közlekedéskor tempomatot soha ne hagyják bekapcsolt állapotban, mert használatakor a gépjárműmegcsúszás, stabilitásvesztés esetén is változatlan sebességgel halad tovább, ami ellehetetlenítheti a korrigálás lehetőségét!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!