Időjárás

2023.07.17. 17:49

Vihar: harmadfokú riasztásokat is kiadtak Hajdú-Biharra!

A vármegye északi része érintett.

Haon.hu

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a hétfő délutáni órákban, előbb első-, majd másodfokú riasztásokat is kiadott a meteorológiai szolgálat Hajdú-Bihar egyes járásaira zivatarveszély miatt.

Fél 6 körül aztán megérkeztek a harmadfokú, azaz a piros riasztások is a vármegye északi, majd valamivel később a középső részére, amelyről a katasztrófavédelem is figyelmeztette a lakosságot. Azt írták, az érintett területen fokozott a veszély, heves zivatarok várhatók. Az ezeket kísérő szél, jégeső is jelentős kockázatot jelent.

 

Forrás: met.hu

Figyelmeztető előrejelzésükben azt írták, estig elsősorban és nagyobb számban az ország északi felén alakulnak ki és sodródnak be zivatarok, de elvétve másutt sem lehet kizárni kialakulásukat. Az északkeleti tájakon heves zivatarok is előfordulnak károkozó széllel. A zivatarokhoz általában viharos széllökések (>60-80 km/h), jégeső (jellemzően 1-2 cm), helyenként felhőszakadás (> 25-30 mm) is társulhat. A heves zivatarokat nagyobb méretű (> 2-3 cm) jég és károkozó szélroham (> 90-100 km/h) kísérheti. Az esti órákban a zivatarok fokozatosan lecsengenek és elhagyják az országot. Kedd hajnalra virradóra nyugat felől a záporok mellett kis eséllyel zivatarok sodródhatnak a Nyugat-Dunántúl térségébe.

Felhők Nyulasnál
Viharfelhők Nyulasról fotózva kora este
Forrás: NE

Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI beszámolójában azt javasolja, hogy

ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában