Fotókkal, videókkal

2022.07.30. 15:24

Hajdú-Biharra is lecsapott a vihar, tűzoltók küzdenek a károkkal

A megyeszékhelyen jégeső is esett.

Szombat délután villámlások és felhőszakadás kíséretében Hajdú-Bihar megyébe is megérkezett az a hidegfront, melyet már jó előre beharangoztak a meteorológusok.

A heves esőzés mellett

a debreceni belvárosból jégesőt is jelentettek.

Víz a Böszörményi út és az Ötvenhatosok tere kereszteződésében
Forrás: olvasói fotó

Munkában a tűzoltók

A Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóügyelete megkeresésünkre 16 órakor arról tájékoztatott: szombat délutánig több mint nyolcvan bejelentés érkezett a katasztrófavédelemhez viharkárokról. Leginkább útra, épületekre dőlt fák, valamint ingatlanokba befolyt víz eltávolításához kérnek segítséget a tűzoltóktól az ország keleti megyéiben. Négy óra környékén 56 helyszínen kellett beavatkozniuk.

Debrecenben a Nagyerdei körúton, a Csigekert utcában, a Dobozi utcában és a Luther utcában is dolgoznak a tűzoltók a viharkárok felszámolásán.

Jász-Nagykun-Szolnok megyéből is több bejelentés érkezett a vihar okozta károk miatt. Kenderesen, Fegyverneken és Berekfürdőn is dolgoznak a megye tűzoltói. A bejelentések folyamatosan érkeznek, a megyék egységei dolgoznak a károk felszámolásán.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete tájékoztatása szerint a vihar következtében közlekedési baleset nem történt a megye útjain.

A debreceni közlekedés is megérezte

A viharos időjárás miatt fa dőlt a sínekre az 1-es villamos vonalán, közölte Facebook-oldalán a DKV. A fakivágási munkák ideje alatt a Kálvin tér és az Egyetem között a villamosok helyett villamospótló buszok szállították az utasokat.

De fennakadásokra kellett számítani a busz- és troliközlekedésben is. A Faraktár utcán fa dőlt az úttestre, a Dobozi lakótelep/Sámsoni út/Veres Péter utca/ Kinizsi Nyomda irányába a 4-es trolibusz, a 19-es, 25-ös, 125-ös, 25Y-os,125Y-os és a 41-es autóbuszok terelőútvonalon közlekedtek, amíg el nem távolították a fát.

A köztemetőnél összegyűlt csapadékvíz miatt a 3-as és az 5-ös trolibuszok csak a Kassai útig közlekednek, és nem érintik a Köztemető, déli kapu és Köztemető, főkapu megállóhelyeket.

Forrás: Molnár Péter

Mint ismert, az időjárás miatt a szervezők törölték a II. Debreceni Utcazene Napok szombati programját, de elmarad a Gambrinus közbe tervezett Átjáró Vásár is. Az aktuális debreceni helyzetet a megyeszékhely honlapján elérhető élő webkamera-felvételeken is lehet követni.

Éjfélig még itt maradnak?

Mint ismert, Hajdú-Bihar megyére másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a zivatarveszély miatt. Ezt nem sokkal 17 óra után visszavonták.

A szolgálat honlapján elérhető legfrissebb figyelmeztető előrejelzés szerint délután egyre inkább a Dunától keletre számíthatunk zivatarokra.

A front közvetlen előterében, megközelítőleg a Tisza vonalában kialakultak hevesebb zivatarok is, amelyek rendszerbe szerveződve vonulhatnak kelet, északkelet felé, és leginkább az Alföld középső, keleti részét érinthetik nagyobb területen is.

A zivatarokhoz 60-80 fölötti, néhol akár 90-100 km/h-t elérő, esetleg azt meghaladó viharos szélrohamok, felhőszakadás (helyenként rövid idő alatt ~30-50 mm csapadék) és jégeső (néhol 2 cm feletti átmérő) társulhat. A heves zivatarokból álló rendszer az éjféli órákban kelet, északkelet felé elhagyja az országot. Eközben a front mögött a nyugati, északnyugati vidékeken kialakuló záporok közül is bedörrenhet egy-kettő.

Feletted is megdörrent az ég? Túl sötétek a felhők? Oszd meg velünk kommentben, a lenti Facebook-poszt alatt!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!