A katasztrófavédelem tanácsai

2022.01.12. 14:00

Nem tágít a hideg, legyünk óvatosak!

Megannyi veszéllyel járhat a fagyos, jeges időjárás.

Forrás: Napló-archív

Csúszós utak, fagyos korlátok, a tetőről lezúduló jégcsapok, hótömegek. A járókelők – leginkább az idősebb, lassabb reflexekkel bírók – számára az év legveszélyesebb időszaka ez. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivőjének segítségével összegyűjtöttük, milyen intézkedésekkel tudjuk biztonságosan magunk mögött hagyni a nagy fagyokat, illetve milyen kevésbé ismert részletekre is érdemes odafigyelni a nagy hideg idején.

 

Óvatosan, körültekintőbben

 

Havas időben összefagyott hó, az ereszcsatornákról jég eshet a járókelőkre, a járdák síkossá válhatnak. Sőt, a hó is betakarhatja a járdaszegélyt, gödröket, buckákat, ami könnyen elbotláshoz, eleséshez vezethet

 – emelte ki Papp-Kunkli Nóra szóvivő, aki arra is kitért, a közlekedés során mind a járművezetőknek, mind a gyalogosoknak nagy figyelmet kell szentelnie a havas, jeges, csúszós útviszonyoknak.

 

A szakember szerint télen a lefagyott tárgyak nehezebben, vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amihez csúszásveszély is társul. A vizes kézzel megfogott fémfelületek ráadásul hozzáfagyhatnak a bőrünkhöz, égéshez hasonló sérüléseket okozva. – Az időjárásnak megfelelő, réteges öltözék viselése ajánlott, valamint tartózkodjunk az alkohol fogyasztásától – hangsúlyozta.

 

Jár a dolgozóknak

 

Ahogyan a nyári forróságban, úgy a dermesztő hidegben is speciális kötelezettségei vannak a munkaadóknak. 

A mínusz fokokban a szabad ég alatt vagy hideg irodában dolgozóknak védőfelszerelés jár extra pihenőidővel és kötelező forró teával

 – fejtette ki a Papp-Kunkli Nóra, hozzátéve, a szabályokat érdemes betartani: a mulasztás akár több millió forintjába is kerülhet a cégeknek. – A 3/2002. (II.8.)SzCsM-EüM együttes rendelet 7. § (8) bekezdése rendelkezik a kedvezőtlen klímakörnyezetben történő munkavégzés szabályairól, így a hidegben történő munkavégzésről is. Abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4 fokot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve zárttéri munkahelyen nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében – mondta.

 

A pihenő- és melegedőhely szintén előírás a kinti, hideg munkavégzés esetén. Követelmény, hogy a helyiség alkalmas legyen pihenésre, illetve az átlaghőmérsékletnél melegebb legyen.

 

A szabályozás szerint óránként öt perc pihenőidőt kell biztosítani a dolgozók számára, ez idő alatt a melegedőhelyen elfogyaszthatják teájukat. Nagyobb hidegben a munkáltató természetesen ennél több időt is szánhat a kint dolgozók átmelegedésére. A fenti előírásokon túl a munkáltató saját maga rendelkezhet úgy, hogy milyen más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget dolgozói számára.

 

Megéri betartani

 

Alkalmi melegedők kialakítása esetén be kell tartani a tűzrakás szabályait. – Ismeretlen összetételű anyagot nem szabad a tűzre dobni. A tűz begyújtásához használt folyékony éghető anyagokat csak a tűz meggyújtása előtt szabad használni, a tárolóedényből közvetlenül az égési térbe, továbbá a felhasználandó tüzelőanyagra önteni tilos, mert robbanást, égési sérülést okozhat – mondta a megyei szóvivő. A katasztrófavédelem a hajléktalanok nehéz helyzetére is gondolt: 

téli időszakban különösen fontos, hogy fokozott figyelemmel legyünk az utcán tartózkodó hajléktalan embertársainkra.

 – A Menhely Alapítvány diszpécserszolgálata éjjel-nappal fogadja a bejelentéseket. Többek között segítséget nyújtanak az elhelyezéssel kapcsolatos krízishelyzetek megoldásában, információkat adnak a hajléktalanellátó intézményekkel kapcsolatosan. Természetesen az alapítványon kívül más szervezeteket is fel lehet keresni, ha segítségre lenne szükség (például Magyar Vöröskereszt, Máltai Szeretetszolgálat) – tudtuk meg.

 

Papp-Kunkli Nóra kérdésünkre elmondta, szerencsére nem volt jelentős számú beavatkozás a hideg időjárás miatt az elmúlt időszakban. A tűzoltókat többnyire a havas utakon történt balesetek miatt riasztották (árokba csúszott járművek műszaki mentése). Elszórtan lehasadt fák, és meglazuló karácsonyi dekorációk is okoztak gondot.

 

PSZ

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!