Agrometeorológia

2021.02.02. 08:52

Már nem hiányzik az eső

A megszokottnál csapadékosabb és mintegy 3 fokkal enyhébb januárral indult az esztendő Kelet-Magyarországon.

20210125 Debrecen fotó: Matey István MI Hajdú-Bihari Napló Havazás riport.

Fotó: Illusztráció / Napló-archív

Igazi téli jelleget csupán a hónap második dekádjában öltött időjárásunk, akkor szibériai eredetű légtömeg hatása alatt erős, mínusz 10 fok körüli fagy is előfordult, s olykor még a nappali órákban sem engedett. Sokfelé alakult ki a többszöri havazás nyomán néhány napra – 3-15 centiméter közötti vastagságú – hótakaró is. Extrém lehűlésre viszont még az arra hajlamos területeken sem volt példa, hiszen a nyírségi, hóval borított, szélvédett laposokon sem csökkent mínusz 12-13 fok alá a hőmérséklet. A hónap első és utolsó napjaiban délies irányítással az évszakhoz képest enyhe levegő érkezett térségünkbe, s többfelé mértünk akár 10-14°C közötti napi csúcshőmérsékletet. Változékony volt azonban ekkor is az idő, a gyakori és jelentős hőingadozás mellett sokfelé kísérte kiadós – vegyes halmazállapotú – csapadék az átvonuló frontzónákat. A legtöbb csapadék a megye keleti, északkeleti tájain hullott, arrafelé 50-60 milliméter közötti mennyiség is összegyűlt. Másutt jellemzően 35-50 milliméter között maradt a havi teljes csapadékösszeg, de még ez is 15-45 százalékkal haladta meg az 1981-2010-es időszakra jellemző havi átlagcsapadékot.

Forrás: Debreceni Egyetem

Ilyenkor csekély a párolgás

A bőséges csapadék hóban hulló része csaknem mindenütt elolvadt a hónap legvégére, így a havi szumma teljes egészében hozzáadódhatott talajaink eleve tetemes vízkészletéhez. Már az újév kezdetén sem hiányzott több 20-40 mmilliméternél a szabadföldi vízkapacitás eléréséhez talajaink 1 méter mélységű szelvényéből. Mostanra sokfelé vált jelentős problémaforrássá a belvíz megyénk területén, de a jobb vízelvezetésű táblák talaja is csaknem mindenütt nedvességgel telített. Fagyos időben a sáros, nedves felszín átmenetileg járhatóvá vált a munkagépek számára, ahol a talajművelést, műtrágyázást elkerülhetetlen volt ütemezni, ám a csapadékos időszakok így is visszavetették a munkákat. A felszín száradása azonban a bő 2,5-3°C-os havi hőmérsékleti anomália, az olykor kifejezetten tavaszias maximumok és a talajfagy hiánya ellenére is vontatott volt. A napi párolgás az év e szakaszában jellemzően igen alacsony, az elmúlt időszakban is csak ritkán érte el a 0,5 millimétert, szemben az igen gyakori mikrocsapadék-képződéssel: a harmat, dér, zúzmara, ködszitálás szinte folyamatosan közrejátszott a talajfelszín nedvesen tartásában. A csapadék tehát már nem hiányzik a keleti országrészben, a téli idővel azonban egyelőre adósunk maradt az évszak.

DE, AKIT DTTI, Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!