agrometeorológia

2020.07.14. 20:44

Elérkezett a gyomirtás ideje

A csapadékos és meleg napok kedveznek a gyomok szaporodásának.

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

Az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel, s még mindig sokfelé kiadós esőkkel indított az idei nyár második hónapja, de lassanként csökkent a csapadékhajlam.

A júniusra jellemző gyakran zivataros, fülledt napok, hetek után valamivel szárazabbra fordult időjárásunk július első dekádjában. Csapadék ezúttal ritkábban, csupán az átvonuló frontok alkalmával hullott, de helyenként még mindig igen nagy mennyiségben. Jobbára zivataros csapadék lévén, rendkívül egyenlőtlen eloszlásban 30-40 milliméter közötti összeget mutatott az elmúlt tíz nap területi átlagban vett csapadéka, a szélső értékek 10, illetve 100 milliméter körül alakultak. Átlagos, vagy kicsivel az alatti csapadékösszeg az északkeleti tájakon volt jellemző, másutt jócskán a sokéves átlag feletti mennyiség gyűlt össze.

A csapadékos epizódokban ismét több helyen fordult elő a zivatarok mellett heves kísérőjelenség: leginkább a felhőszakadások, kisebb számban a széllökések okoztak károkat a körzetben. Kedvező hír, hogy a frontátvonulások közé már hosszabb csapadékszünetek ékelődtek, így a talajfelszín száradása valamivel gyorsabb és erőteljesebb volt az időszakban. A művelt réteg nedvességtartalma még így is bőven a szabadföldi vízkapacitás 70-75 százaléka felett jár, s a mélyebb rétegekből sem hiányzik több mint 20-50 milliméter a megye területének legnagyobb hányadán.

Az időszakban 5-10 százalákkal a sokéves átlag feletti napfényes óraszámot regisztráltunk, ehhez szerény, 1-1,5 fokos pozitív hőmérsékleti anomália társult. A hőösszeg gyarapodása valamivel szaporább volt a korábbiaknál, a kukoricára és a hasonlóan hőigényes kultúrákra számolt effektív összeg ezzel már kissé a harminc éves átlag felett jár. Az aratási munkák megkezdéséhez a lehűlések közötti meleg léghullámok most kellettek igazán, ezek során mindösszesen 2-6 hőségnapot jegyeztünk fel, forró nap azonban egyelőre nem fordult elő a térségben.

Még kánikula nélkül

A legfrissebb előrejelzések alapján az igazi, tartós kánikula várat még magára, addig azonban a mérsékelten meleg, csendes napokat érdemes kihasználni a növényvédelmi- és talajmunkák időzítésére. A bőséges vízellátottságnak köszönhetően továbbra is erős a fertőzési nyomás a növényi kórokozók tekintetében, az épp optimális nyári hőmérsékletek mellett gyors a kártevők generációváltása, valamint igen intenzív a gyomosodás. Ez utóbbi okán, illetve a nedvesség megőrzése és maximális kihasználása céljából is most időszerű a sekély, a felszínt porhanyító talajművelés elvégzése a legtöbb kertészeti és kapás kultúrában.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI. Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!