Közgyűlés

2024.05.24. 12:13

Szépek, ízletesek és minőségiek – Átadták az idei Hajdú-Bihari Termékdíjakat – fotókkal

Soron következő ülését tartotta május 24-én Hajdú-Bihar vármegye közgyűlése. A tanácskozást megelőzően adták a 2021-ben alapított Hajdú-Bihari Termékdíjakat. Az idei minősítésre 42 pályázat érkezett vármegyei önkormányzathoz.

Bekecs Sándor

Negyvenkét pályázatot nyújtottak be idén a Hajdú-Bihari Termékdíj elnyerésére, tizennégy vármegyei kézművest, termelőt jutalmaztak pénteken

Forrás: Kiss Annamarie

A tavalyi év költségvetésének zárszámadását és több beszámolót tárgyalt május 24-i Hajdú-Bihar Vármegye közgyűlése. Az ülést megelőzően adták át a Hajdú-Bihari Termékdíjakat. A 2021-ben alapított minősítési rendszer célja, hogy a hagyományos, kézműves és tájjellegű termékek, élelmiszerek magas minőségi színvonalát elismerjék, a vármegyében előállított termékeket népszerűsítsék, segítsék a piacra és a fogyasztókhoz való eljutásukat. A termékdíj elnyerésével a kézműves alkotóknak lehetősége nyílik a nyertes termék csomagolásán és a termékkel kapcsolatos marketingtevékenység során a vármegyei önkormányzat által kiadott logó használatára. Az idei felhívásra 42 pályázat érkezett, a győztesek listáját cikkünk végén olvashatja. 

hajdú-bihari termékdíj, pajna zoltán, kézműves, hajdú-bihar vármegyei közgyűlés
Termelői méz, különböző reklámok és narancsos chili szósz is kiérdemelte a Hajdú-Bihari Termékdíjat
Forrás:  Kiss Annamarie

A lejárt határidejű határozatokról, a megtett intézkedésekről és a vármegyei önkormányzat 2023. évi költségvetési rendeletének módosításáról szóló előterjesztések elfogadását követően Már Norbert, a Közgazdasági Osztály vezetője tartott beszámolót a vármegyei önkormányzat előző évi gazdálkodásáról. Mint ismertette, az önkormányzat bevétele 1,6 milliárd forint, kiadása 1,16 milliárd forint volt. – Az év elején jelentős kihívást jelentett az energiaválság okozta rezsiköltség-növekedés, azonban ezt a nyár közepére mérsékeltük, s sikerült elérnünk, hogy ne befolyásolja a tavalyi év gazdálkodását – emelte ki. Elmondta még, Hajdú-Bihar vármegye önkormányzata 28 pályázaton dolgozott tavaly. 

Ha csak a számokat nézzük, azok száraz tények, de mögöttük rengeteg sikeres program, kezdeményezés található. Számos civil szervezettel működtünk együtt és bővítettük az eszközállományunkat is, melyeket rendezvények lebonyolításában tudunk majd hasznosítani

 – értékelt Pajna Zoltán, a vármegyei közgyűlés elnöke.

hajdú-bihari termékdíj, pajna zoltán, kézműves, hajdú-bihar vármegyei közgyűlés
Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Vármegyei Közgyűlés elnöke
Forrás:  Kiss Annamarie

Majd' félszász pályázatot kezel a vármegyei ügynökség

A folytatásban a közgyűlés elfogadta a vármegyei önkormányzat 2024. évi költségvetési rendelet-módosítását; az önkormányzat és a hivatal tavalyi évi belső ellenőrzéséről szóló beszámolót, illetve a Hajdú-Bihar Vármegyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. tavalyi beszámolóját és idei üzleti tervét. Utóbbiból kiderült, az ügynökség idén 449 darab pályázat projektmenedzsmenti feladatait látja el.

Tárgyalta még a testület a nemzeti értékek és hungarikumok népszerűsítését célzó pályázat benyújtására vonatkozó előterjesztést is. Ebből többek között kiderül, a vármegyei önkormányzat „Táncol a vármegye” című pályázatával, 4 millió forintból tervez a magyar néptáncot népszerűsítő rendezvényeket lebonyolítani, valamint „Értékes Vármegyénk” című pályázatával, mintegy 5 millió forintból iskolások számára szervez hungarikumokat, hajdú-bihari értékeket fókuszba helyező vetélkedőket.

Ők nyerték el az idei Hajdú-Bihari Termékdíjakat

Növényi eredetű termékek

  1.  Ari Sándor – Házi csípős gulyáskrém
  2. Bogár Márk – Erős narancsos chili szósz
  3. Heit Lóránd Levente – Öregapó zöldségkrém tormával és mustárral
  4. Örvendi László – Gazduram Kistermelő szilvalekvár
  5. Paksi János – Birsalmalekvár

Állati eredetű terméke

  1. Gyugyos Zoltánné - Parenyica sajt
  2. Hegyesi Péter – Termelői akácméz
  3. Tóth János – Termelői vadvirágméz

Készételek, vizek, italok

  1. Kiss Sándor – Puszta Gyöngye szikvíz
  2. Láposi Istvánné – 7 gyógynövényes szirup
  3. Takács István – Bárándi házi jellegű, 5 kilogramos kovászos kenyér

Kézműves termékek

  1. Balogh Sándorné – Fonott sámli
  2. Dobosné Hajdu Anikó (Öltögetők Klubja, Hajdúsámson) – Úrasztali terítő
  3. Szekeres Szilvia – Kerámia boros készlet

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában