Üzemanyagár

2024.02.06. 11:30

Várjon még a tankolással! Csökkenhet a benzin és a gázolaj ára

Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője a Haonnal megosztotta, napokon belül üzemanyagár-csökkenésre kell számítanunk.

Nagy Emese

Minden évben januárban és februárban kevesebben vásárolnak üzemanyagot

Forrás: Illusztráció: MW-archív

– Napokon belül üzemanyagár-csökkenést tapasztalhatnak az autósok a magyar kutakon – jelentette ki a Haon érdeklődésére Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője. Mint elmondta, az inflációból fakadó áremelés után most végre fellélegezhetnek a sofőrök, ugyanis a Brent típusú olaj ára péntekre 77 dollárra esett, ami befolyásolja a hazai üzemanyagárakat is.

Januári jövedékiadó-emelés

Bujdos Eszter legutóbb tavaly december közepén nyilatkozott portálunknak, akkor elmondta: a hazai üzemanyagárakat tekintve jól jön a csökkenés, ugyanis a januártól életbe lépő jövedékiadó-emelés miatt újra 600 forint közeli átlagárakat fogunk tapasztalni a kutakon. A jelenlegi árakat figyelembe véve láthatjuk, itt a szakember jóslata beigazolódott. – Akik figyelemmel követik a Brent típusú olaj árának alakulását, azok úgy gondolták, már hétfőtől olcsóbban tankolhatnak, de a hazai üzemanyagpiac nem reagált ilyen gyorsan. Azonban úgy néz ki, szerdán már jóval olcsóbban tankolhatunk – fogalmazott. Hozzátette, az sem kizárt, hogy két számjeggyel (csaknem 8-10 forinttal) csökken a benzin, illetve a gázolaj literenkénti ára.

Folyamatosan érzékelünk ármozgást a nemzetközi piacon, ami minden bizonnyal a jövőben is így lesz, ez pedig hatással lesz a hazai árakra is. Tehát egy adott hónapon belül biztosan lesz többször olyan, hogy akár +/- 3-4 forintos változásokat érzékelünk az üzemanyagárak terén

 – nyomatékosított. Leszögezte, volt egy januári jövedékiadó-emelés, ami miatt sokan decemberben több benzint/gázolajat vásároltak, hogy maradjon még nekik az év elejére is, ne kelljen sorba állni a kutaknál.

Frissítés: a holtankoljak.hu időközben közölte, február 7-én még nem változnak az üzemanyagárak.

Fontos a családoknak az autó

Bujdos Eszter arról tájékoztatott, hogy januárban és februárban egyébként is kevesebben vásárolnak üzemanyagot, gyenge hónapnak számítanak forgalom szempontjából, de erre az üzemeltetők általában fel vannak készülve, nem éri őket meglepetés. 

Azt tapasztalom, a 600 forint körüli literenkénti ár egyre elfogadottabb kezd lenni a vásárlók körében, a családok úgy alakítják a költségvetési büdzsét, hogy szinte ugyanannyit tudjanak tankolni, mint korábban, amikor kevesebbet kellett az üzemanyagért kiadni. A családoknak az egyik legnehezebb az autót letenni, ami megmutatkozik az utak forgalmából is

 – mondta. 

Az ügyvezető aláhúzta, soha nem lehet megmondani hetekkel, hónapokkal korábban, hogyan fog változni a hazai üzemanyagár, mert mindig vannak/lesznek befolyásoló tényezők. Egy azonban biztos, az amerikai elnökválasztás biztosan hatással lesz rá, de az sem lehetetlen, hogy idén megmarad a 600 forint körüli átlagár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában