Közbeszerzés

2024.02.19. 12:35

Hatalmas feladatokra keres tervezőt Debrecen

A keleti városrész infrastrukturális fejlesztési terveit kell elkészíteni.

Szőke Tímea

Szennyvízcsatorna rekonstrukciója a Létai úton 2021-ben; tovább folytatódik a fejlesztés

Forrás: Napló-archív

Debrecen keleti városrészének infrastrukturális fejlesztéséhez szükséges tervezésre indított közbeszerzési eljártást a cívisváros önkormányzata. A Közbeszerzési Értesítő február 14-i száma számos projektelemet sorol fel, melyek keretében szennyvíz-, és ivóvízhálózat, közúti, csapadékvíz-elvezetési, energiaellátási (többek között közvilágítási) és távközlési infrastruktúra-fejlesztés valósul meg, ezek komplex tervezése lesz a nyertes feladata.

Egyik elem a IX-es (keleti) újonnan létesítendő szennyvíz főgyűjtő vezeték hálózat fejlesztése a 47.sz főútig, az ehhez kapcsolódó lakossági gerincvezetékek kialakítása, Bánk településrész ellátása, valamint ezen vezetékhálózat fejlesztése a 47.sz főút és a szennyvíztisztító telep közötti szakaszon. További elem az újonnan létesítendő keleti ivóvíz főgerinc hálózat fejlesztése, az ehhez kapcsolódó lakossági gerincvezetékek kialakítása, Bánk településrész ellátása. 

Tervezett a keleti belső közlekedési folyosó a 47. számú és a 471. számú főút közötti útszakasza, illetve a 4. számú és a 471. számú főút közötti útszakasza, egy 471-es főúti csomóponttal, valamint a 4. számú főúton külön szintű csomóponttal. Emellett a Lahner utca út- és csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, valamint a Létai út, kerékpárút és csapadékvíz-elvezetés fejlesztése tervezését is el kell végezni.

Csomópontokkal

A IX-es (keleti) újonnan létesítendő szennyvíz főgyűjtő vezeték hálózat új szakaszain új nyomvonalú, egybefüggő, összesen minimum 30 kilométer hosszú szennyvíz főgyűjtő vezeték épül, 27 darab átemelővel. 1200 hektár településszerkezeti egységet kiszolgáló szennyvíz-elvezető gerinc hálózat (melyből több mint 800 hektár egybefüggő) és a bánki szennyvízhálózat (a rendszer koncepcionálisan tervezett hossza 6,2 km) fejlesztéséről van szó.
Az újonnan létesítendő keleti ivóvíz főgerinc hálózat szakaszon meglévő és új nyomvonalú, egybefüggő, minimum 18 kilométer hosszú ivóvízvezeték és közel 1900 hektár településszerkezeti egységet kiszolgáló ivóvíz gerinc hálózat (melyből több mint ezer hektár egybefüggő), továbbá a bánki ivóvízhálózat (tervezett hossz 6,2 km) fejlesztése szerepel a tervekben.

A keleti belső közlekedési folyosó alszakaszokon összesen minimum 11,5 kilométer hosszú, új nyomvonalon vezetett legalább 2x1 forgalmi sávos út épül, teljes hosszában (11,5 kilométer hosszban) csapadékvíz elvezetéssel és közvilágítás kiépítésével. 

Hat új országos közúti csomópont (melyből egy darab országos főutat és országos közforgalmú vasútvonalat keresztező közúti híd) és egy további új vasúti keresztezés teljeskörű teljeskörű tervdokumentációjának elkészítése is a nyertes feladata lesz.

Debrecen Lahner Haon
Megoldódhat a Lahner utca csapadékvíz-elvezetése 
Forrás: Napló-Archív

Kiépítik a csapadékvíz-elvezetést

A dokumentum kitér a főbb mennyiségi adatokra is. Aszerint a keleti belső közlekedési folyosó a 47. számú és a 471. számú főút közötti útszakasza minimum 9,4 km hosszú, új nyomvonalon vezetett, legalább 2x1 forgalmi sávos út és három új országos közúti csomópont és egy további új vasúti keresztezés lesz. A közlekedési folyosó a 4.számú és a 471.számú főút közötti útszakasza minimum 1,8 km hosszú, új nyomvonalon vezetett, legalább 2x1 forgalmi sávos út, szintbeli országos közúti csomóponttal. Továbbá a 471. számú főút csomópontja esetén a 471. számú főúton szintbeli csomópont és a főútra becsatlakozó úthálózati elemek esetén mindkét irányba 150-150 méter, legalább 2x1 forgalmi sávos út létesül. A 4. számú főút külön szintű csomópontjánál országos főutat és országos közforgalmú vasútvonalat keresztező közúti híd létesül.

A Lahner utcai fejlesztésnél minimum 1,7 kilométer hosszú meglévő, 2x1 forgalmi sávos út teljes hosszában (1,7 km) csapadékvíz-elvezetés, valamint egy meglévő országos közúti csomópont fejlesztésének tervezése a feladat. 

A Létai út esetén út, kerékpárút és csapadékvíz-elvezetés kiépítésénél minimum 2,245 kilométer hosszú meglévő és 0,9 kilométer jelenleg burkolatlan, 2x1 forgalmi sávos út fejlesztendő, a teljes hosszában (összesen 3,145 km hosszban) csapadékvíz-elvezetés létesül, valamint két meglévő közúti csomópont fejlesztéséről kell teljeskörű tervdokumentációt készíteni.

A tervezésre mintegy 420 nap áll rendelkezésre, az ajánlatokat március 19-ig várják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában