Helyi gazdaság

2024.01.31. 18:17

Másfélszer annyi profittal zárja 2023-at a CATL, mint a Szegeden terjeszkedő BYD

Haon.hu

Forrás: Shutterstock

Harmadik negyedéves kisiklását helyretette a Debrecenben gigantikus akkumulátorgyárat építő kínai CATL. A vállalat hivatalos előrejelzése szerint a negyedik negyedévben 11,35 és 14,35 milliárd jüan közé eshet a nettó profit – írja a Világgazdaság.

Ahogy arra a cikk rámutat, a sáv két széle 8,8, illetve 37,6 százalékra esik a harmadik negyedévről kimutatott eredménytől. Az optimális forgatókönyv 712 milliárd forint, a részvényesek között felosztható profitot jelent, de figyelembe véve, hogy a vállalat erőteljes beruházási hullámban ban, ez aligha fog így történni, tették hozzá.

Az éves nettó profitját a CATL 42,5 és 45,5 milliárd jüan közé várja, ami 38,3 és 48,1 százalékos pluszt jelent attól függően, hogy melyik verzió lesz a nyertes. Ez forintban 2111, illetve 2257 milliárdot jelent,

így a CATL profitja a Szegeden gyárat építő BYD-ének a másfélszerese lehet.

A cikkben arról is írtak, hogy a második európai CATL-gyártóbázisként megjelölt debreceni óriásberuházás alapára, a 2818 milliárd forint nem jön ki a cég tavalyi profitjából, ahhoz még egy sikeres negyedév eredményére szükség lenne – legalábbis elméletileg.

catl profit 2023

A CATL egyébként mind Kínában, mind globálisan meg tudta szilárdítani piacvezetői pozícióját. Előbbinél 44,5 százalékos, utóbbinál 37,4 százalékos volt a CATL részesedése november végén.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában