Pinczés Marianna sikere

2023.12.08. 16:08

Püspökladányi vállalkozás alapítója lett az év fiatal vállalkozója

A díjazott 19 évesen kezdte el építeni a ma már ötven főt foglalkoztató cégcsoportját.

Bekecs Sándor

A püspökladányi Corn Oil Press Kft. ügyvezetője, Pinczés Marianna nyerte el a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) 15. Országos Fiatal Vállalkozói Díját.

Az elismeréssel minden évben azt a 18–40 év közötti vállalkozót tünteti ki, aki fiatalkora ellenére komoly értéket teremt pénzügyileg és társadalmilag egyaránt. A főleg hidegen sajtolt olajokat előállító cég alapítójának a zöld innováció és fenntarthatóság terén is elért kimagasló eredményeiért ítélte oda az elismerést a szakmai szervezet. A tizenöt éves múltra visszatekintő elismerést első nőként nyerte el a püspökladányi vállalkozó. 

Pinczés Marianna püspökladány
Pinczés Marianna
Forrás: Pinczés Marianna-archív

A vállalkozás 23 féle mag felhasználásával, úgynevezett „zero waste” technológiával készít többek között különleges étkezési olajokat, kozmetikumokat és magkrémeket. Az előállítási folyamat különlegessége, hogy egyrészről más iparágak melléktermékeivel dolgoznak – például a szőlőmagolajok esetén a borászatok által már nem használt törkölyt dolgozzák fel –, másrészt a gyártási folyamatuk során keletkezett élelmiszeripari hulladékokat tudnak hasznosítani.  

A mag minden részét hasznosítjuk, a présmaradványt, pelletet őröljük, abból gluténmentes magliszteket készítünk. Az olaj alján leülepedő iszapból magkrémet vagy kozmetikumokat állítunk elő

– ismertette megkeresésünkre Pinczés Marianna. A jó fűtőértékkel rendelkező élelmiszerhulladékokat pedig biomasszakazánon keresztül az üzemek épületeinek fűtésére forgatják vissza.

Pinczés Marianna püspökladány
Forrás: Pinczés Marianna-archív

Pinczés Marianna érdeklődésünkre elmondta, a cég 2020-ban szemléletformáló projekt megvalósításába kezdett, permakultúrás kertet alakítottak ki budapesti irodaépületük körül, ahová évente több alkalommal palántavásárra, kertbejárásra, előadásokra, workshopokra várják az érdeklődőket. 

A fiatal vállalkozó 2009-ben kezdte el építeni a vállalkozását, ma már egy 50 fős cégcsoport élén áll, termékeit a világ számos pontján, több kontinensen értékesítik. A püspökladányi üzem 2012-ben alakult, mely Közép-Európa egyik legnagyobb hidegen sajtolt olajokat előállító üzeme.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában