A szakma legjobbjai

2023.12.06. 14:01

Átadhatják már a tudást: mesterlevelet kaptak a vármegye legjobbjai – fotókkal

Hajdú-bihari autószerelők, cukrászok, fodrászok, speciális lábápolók és szakácsok érdemelték ki a szakma „diplomáját”.

Szakál Adrienn

A vármegyei kamarai elnök szerint a szakácsoknak különösen nehéz dolguk van ma

Forrás: Kiss Annamarie

Mesterlevél-átadó ünnepségre gyűlt össze harmincnyolc szakmai kiválóság december 6-án a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara debreceni székházában. Miklóssy Ferenc vármegyei kamarai elnök köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy a vizsga és az ünnepség olyan forduló, ami után a kitüntetett szakmailag és erkölcsileg egyaránt új sínre helyezi életét. Több mint 173 éves a kamara, a szakmának és a mestereknek azonban már évszázadok óta óriási presztízse van – emelte ki. Elmondta, hogy idén 38 mestert avatnak, a szakmai kihívás a mesterré avatott szakácsokak pedig még sosem volt olyan nagy, mint ma. 

Fejlődik a technológia, folyamatos tanulásra van szükség, az új anyagok és eszközök megismerésére. Ez minden szakmára vonatkozik, ezért az iparkamara a jövőben együttműködést tervez a mesterekkel, hogy időnként szakmai előadáson osszák meg ismereteiket, új tudásukat

 – tett hozzá.

Megtérülő idő

Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára a mesterlevelet a szakma diplomájának nevezte, majd úgy fogalmazott: a gazdaság és az oktatás kapcsolata nagyon fontos a kamara számára. 

Az oktatás fejlesztése nemcsak a magas szintű képzésben nyilvánul meg, hanem abban a struktúrában, ami megfelel a munkaerőpiac igényeinek. 2010 óta stratégiai együttműködés van a kormánnyal a szakképzés területén, melynek köszönhetően az elmúlt években többen jelentkeztek szakképzésbe, mint gimnáziumba

 – mutatott rá.

Kitért az országos szakmai versenyekre, a nemzetközi szakmunkásversenyekre, majd az idei lengyelországi megmérettetés kapcsán a magyar versenyzők sikereire. – A tudásba fektetett idő mindig megtérül – fogalmazott végül.

Tasi Sándor, a vármegyei közgyűlés alelnöke hangsúlyozta, a vármegye fejlesztési stratégiájának legfontosabb szegmense a humánerőforrás fejlesztése. – Azzal a tudással, amivel a vármegye 82 településén rendelkezünk, az itt élő emberek boldogulását szeretnénk biztosítani – összegzett.

A köszöntők és a fogadalomtétel után a kamara hagyományai szerint ünnepélyes keretek között adták át a mesterleveleket, amelyek szakmai elismerést jelentenek és feljogosítják birtokosaikat arra, hogy szaktudásukat továbbadva tanítsák és neveljék a jövő nemzedék szakembereit. Az ünnepséget Varga Klári, a Csokonai Nemzeti Színház színművészének irodalmi-zenés műsora színesítette.

Megbecsülés és bizalom

Mint az ünnepségen elhangzott, a minőségi szakképzés és mesterképzés a magyar gazdaság stratégiai érdeke. A gazdasági szempontokon túl a mesterképzésre kiemelten szükség van, hiszen a szakképzésben résztvevő tanulók minőségi gyakorlati oktatásának személyi feltétele ezekkel a mester végzettségű szakemberekkel biztosított. A mesterképzések és a vizsgáztatás a vonatkozó jogszabály szerint a területi iparkamarák feladata, amelyet országosan kiemelt ügyként kezelnek. 

A mestervizsga célja, hogy a szakemberek számára biztosítsa a szakmai fejlődést és a szakma művelésének magas szintű elismerését, ezzel megteremtve a szakmai megbecsülés és bizalom garanciáját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában