Munkaerőpiac

2023.11.30. 17:30

A szakképzett munkaerő nő, a munkanélküliség csökken – sikeres munkaerőpiaci projekteket zártak

A vártnál is jobb eredménnyel zárultak a munkaerőpiaci projektek.

Kosztin Éva

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az eseményen

Forrás: Kiss Annamarie

Az Út a munkaerőpiacra és az Ifjúsági Garancia elnevezésű munkaerőpiaci GINOP projekteket értékelték Debrecenben a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatalban november 30-án. Házasságközvetítőhöz hasonlította a két projektet köszöntőjében Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja. 

A programoknak is az volt a célja, hogy összehozzák azokat a feleket, akik maguktól nehezen találkoznak. Segítségükkel egyszerre céloztuk meg a munkaadókat és a potenciális munkavállalókat 

– mondta.

Debrecen Rácz Róbert haon
Rácz Róbert, a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal főispánja
Forrás: Kiss Annamarie

György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a foglalkoztatás-fejlesztés fontosságát hangsúlyozta. – Hazánkban 3,8 millió ember van a munkaerőpiacon, de van másik olyan 10 milliós lakossággal rendelkező ország, ahol ez a szám 4,7 millió. Ezzel nem vehetjük fel a versenyt, hatalmas előny, amikor közel 5 milliónak nyomja a vállát az ország terhe. Ez a két projekt lehetőséget nyújtott rá, hogy aktív szervezeti keretben növekedjen a létszám – fogalmazta meg.

– Első szavam a köszönet. Mindenkinek, aki ezt a két programot sikerre vitte és azoknak is, akik minden nap teszik a dolgukat a foglalkoztatáspolitikában. Ezt a szakmát nem lehet csak pénzért csinálni, hús-vér emberek állnak az esetek mögött – jelentette ki Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési M

Debrecen Czomba Sándor haon
Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára
Forrás: Kiss Annamarie

inisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Kiemelkedő részvételi arány, csökkenő munkanélküliség

A 25-64 év közötti inaktív álláskeresők számára létrehozott Út a munkaerőpiacra nevű program személyre szabott támogató eszközökkel célozta meg a foglalkoztathatóság javulását, elsősorban az alacsony iskolai végzettségűek körében.

A 2015-ben indult program eredményeiről Birócsák Péter, a HBVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatásfelügyeleti és Munkavédelmi Főosztály projektmenedzsere számolt be. 

Debrecen Birócsák Péter haon
Birócsák Péter, a HBVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatásfelügyeleti és Munkavédelmi Főosztály projektmenedzsere
Forrás: Kiss Annamarie

Országosan 255 milliárd forint európai uniós forrás állt rendelkezésre. Hajdú-Bihar vármegye a harmadik legmagasabb támogatási keretet kapta, a teljes forrás 9,1 százalékával, több mint 23 milliárd forinttal gazdálkodhatott. A programban 23 ezer 806-an vettek részt, ez 37,9 százalékkal haladta meg az induláskor kitűzött célértéket. 

A foglalkoztatásban lévőket tekintve még szignifikánsabb az eltérés, a tervezett létszám 233,9 százaléka, 19 ezer 871 fő áll ma alkalmazásban – ismertette, majd rámutatott, hogy a program kezdete óta 37 százalékkal csökkent a hajdú-bihari regisztrált álláskeresők száma.

Birócsák Péter kifejtette, a projekt időtartama alatt a résztvevők számára munkaerőpiaci vonatkozású tanácsadások és mentori szolgáltatás mellett 21,7 milliárd forint értékben támogatásokat biztosítottak. Az összeg 75 százalékát bértámogatásokra csoportosították, 15,6 százalékot képzésekre, a fennmaradó 9,4 százalékot pedig a vállalkozóvá válás támogatására, munkábajárási és lakhatási támogatásra. 

A képzéseknek köszönhetően a vármegyében 3 ezer 400-an tettek sikeres vizsgát, legnagyobb arányban eladói, óvodai dajka, szociális gondozó és ápoló, valamint pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítést, illetve C+CE kategóriás gépjárművezetői jogosítványt szereztek.

Debrecen Kisné Lakatos Ágnes haon
Kisné Lakatos Ágnes, a HBVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály projektmenedzsere
Forrás: Kiss Annamarie

Munkavállaló fiatalok

Ugyanezekkel az eszközökkel a 25 év alatti inaktív munkanélküliek munkaerőpiaci integrációját célozta meg az Ifjúsági Garancia munkaerőpiaci programja. Kisné Lakatos Ágnes, a HBVKH Foglalkoztatási, Foglalkoztatás-felügyeleti és Munkavédelmi Főosztály projektmenedzsere ismertette a számokat.  

A vármegye a harmadik legmagasabb támogatási keretet kapta az országban, 18 milliárd forintot. A programba a tervezett létszám 111,2 százalékát, 18 ezer 223 főt sikerült bevonni. A projekt 2015-ös indulása óta Hajdú-Bihar vármegye összes járásában legalább a felére csökkent a regisztrált 25 év alatti munkanélküliek száma.

Megtudtuk, 15,5 milliárd forintot kaptak támogatásokra, ebben a projektben is a bértámogatást vették a legtöbben igénybe. Képzésben 3 ezer 428-an részesültek, 82 százalékuk szerzett bizonyítványt. A legtöbben az eladó, hegesztő és óvodai dajka szakmákat választották, de népszerűek voltak az angol és a német nyelvvizsga-felkészítő tanfolyamok, illetve többen szereztek C+CE kategóriás gépjárművezetői és tehergépkocsi-vezetői jogosítványt is.

Mindeközben a jövő már el is indult, októberben kezdődött kibővített korhatárral az Ifjúsági Garancia Plusz, ami a 30 év alattiakat várja 

– tette hozzá zárásként Kisné Lakatos Ágnes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában