Akciók hétévégéje

2023.11.27. 11:30

Ez a Black Friday sem égette el a debreceniek megtakarításait

Jobbára 10-20 százalékos akciók voltak mindenfelé, a hihetetlen ajánlat trükkje már csak a kereskedőknek kihagyhatatlan.

Hajnal László

Az akciókról szóló hirdetések csalogatóak, de mindig mögéjük kell nézni

Forrás: Illusztráció: Napló-archív

Azok a boldog szép napok, amikor az emberek egymást taposva marakodtak a féláron vesztegetett, nagyképernyős tévén. Amikor éberen vártuk az éjfélt a számítógép előtt a Black Friday előestéjén, hogy aztán több százezer felhasználó egyszerre fagyassza le a webáruház szervereit. Ha sokadik próbálkozásra mégis sikerült zökkenőmentesen a kosárba rakni az akciós termékeket, a fizetés pillanatában kaján mosolyunkat letörölte a hibaüzenet: a termék már nem elérhető.

Abba már évek óta csendesen belenyugodtunk, hogy a Black Friday már csaknem a húsvéti időszakban elkezdődik. Hiába védi a vásárlókat az eredetileg egy napos akció kapcsán versenyhivatali szabályozás, az eladók trükkösen fekete hétként és piros novemberként idejekorán megkezdik a malacperselyünk perzselését.

Ezt láttuk idén is: összehangolt pszichológiai hadviselést folytatnak ellenünk a kibertérben és az üzletekben is. Az ajánlat azonban a vásárlóknak nem annyira, csak a kereskedők számára kihagyhatatlan: a Black Friday zászlaja alatt végre meg lehet szabadulni a raktárban ragadt készletektől. Mert látható, hogy a boltok arra hajtanak, a lebegtetett piros címkéktől megvadult vásárlók fejjel rohannak majd a fotocellás ajtók felé, hogy elkölthessék megtakarításukat.

Kifulladt a gyenge akciókban a Black Friday

A bomba ajánlatok azonban idén sem voltak túlzottan robbanásveszélyesek. A jobbára 10-20 százalékos ajánlatokat bármelyik kuponnapok lepipálja. Ennél nagyobb engedményt pedig többnyire azokra a termékekre adtak, ami pár éve még fele annyiba került, technológiailag már tavaly elavult, vagy egyébként sem kell a kutyának sem.

Így vehetünk elektromos fogkefét, borhűtőt, giccses cipőt, 250 ezer forintos kávéfőzőt és 160 ezres forrólevegős fritőzt 30 százalékos kedvezménnyel. Dacára annak, hogy a kereskedők hónapok óta a vásárlóerő kivérzéséről panaszkodnak, nem érezzük, hogy meg kellene kapaszkodnunk, ha nem akarjuk, hogy elsodorjon a durva leárazások hulláma.

Nemcsak a Black Friday napját megelőző hetekben, november 24-én (illetve sok helyen november 24-től 26-áig, egész hétvégén) sem indult be a detonáció, akár az internetet, akár a kirakatokat böngésztük, többnyire vérszegény ajánlatokkal próbálkoztak. A plakátokra nyomtatott százalékjeleket még az űrből is lehet látni távcső nélkül, de az apróbetűs „akár” szócskát már csak nagyítóval vesszük észre, ha közel hajolunk.

Világossá vált: itt már csak a vásárlók tudatosak. Az áruházak pedig tisztában vannak vele, hogy az emberek pénztárcáját jó ideje az infláció csócsálja, ezért sokkal inkább várják, hogy a hentes, az áramszolgáltató vagy a főbérlő hirdessen Black Friday-t. Kávéfőzőt 250 helyett 200 ezer forintért úgyis csak az vesz, akinek van már otthon drágább, és csak a nyaralóba szánja.

Olcsó, de legalább kamu

Persze, létezik a legendás szuperakció, ha mégannyira kétes is. Azon az új kínai oldalon, amelyik mostanában minden felületen elénk tolakodik, lehet kapni egy kiló hagyma áráért tabletet. Az ember pedig megvonja a vállát: nem baj, ha annyira fog hasonlítani egy tabletre, mint két tojás, ennyi pénzért még vágódeszkának is jó lesz. Szintén kecsegtetőek a soha nem hallott webáruháznak álcázott átverések is. Szót sem nagyon érdemelnének, ha nem hemzsegne tőlük a világháló, és ne lenne olyan könnyű belegabalyodni a kétes hirdetők csalogató ajánlatába.

Aki hétvégére hagyta a vásárlást, ne bánkódjon, a legtöbb helyen egészen november végéig tart, és útközben összemosódik a karácsonyi leárazásokkal.

Így az idei Black Friday is maradt fekete betűs gyásznap, ami lassacskán egy egész éven át tartó pénzköltészet ünnep. Egy ajándékba kapott, soha véget nem érő lehetőség a vásárlásra.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában