Fejlesztés

2023.09.29. 15:08

Tetétlen nagyot húzott, de bejött! Elkészült a homoktövis-feldolgozó üzem - fotókkal

Akkora igény van a termékekre, hogy üzemcsarnokot kellett építeni.

Kiss Dóra

Az üzemet működés közben is megnézhették

Forrás: Czinege Melinda

Egy régen várt pillanat érkezett el Tetétlen életében szeptember 29-én, pénteken: több évnyi kitartó munka és különféle nehézségek után ünnepélyesen is átadták a Homoktövis-feldolgozó üzemet, valamint -bemutatótermet. Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, számos fejlesztési beruházást adtak már át örömmel, ez azonban kiemelkedő. Felidézte, hogy 2012-ben több problémával kellett szembenézni, köztük a munkanélküliséggel. Számos foglalkoztatási programot dolgoztak ki akkor, az volt a cél, hogy egy hatékony megoldást találjanak ki. Két nem mindennapi ötlet is született a településen a probléma kezelésére: strucctenyésztés és homoktövistermelés. Mint mondta, bizonytalan léptekkel, de szilárd elhatározással indultak el az úton.

Borbélyné Fülöp Hajnalka polgármester
Forrás: Czinege Melinda

Kicsiben kezdték

A polgármester ismertette, hogy 600 tő homoktövissel indult a termelés, 2015-ben 3 és fél mázsa bogyót szedtek le, de a tervezetthez képest jóval kevesebb volt a felvásárlói ár, ez vezette rá őket a további lépésekre. Nagyobb területen termeltek, újabb és újabb termékeket állítottak elő, s bizony, egyre nagyobb volt a kereslet is. Mindez odáig jutott, hogy 2018-ban a piaci igényeket már nem tudták kielégíteni, nagyobb termelési kapacitásra volt szükség. Ekkor jött a Gazdaságélénkítő Program, a 2020. április 28-án közzétett listában Tetétlen is szerepelt a kedvezményezett települések között. Még ezen a nyáron támogatási kérelmet nyújtottak be egy feldolgozó üzem létesítésére, melynek megvalósítására 200 millió forint támogatást kaptak. A világjárvány, és az építőiparban bekövetkezett változások miatt tolódott a megvalósítás, a nehézségek után 2022 áprilisában írták alá a kivitelezési szerződést, s mindössze 8 hónap alatt meg is épült az üzem. Az önkormányzat céget alapított, 5 munkavállalóval pedig már megy a termelés az üzemben, mely végül 251 millió forintos állami támogatással valósult meg, az önkormányzat az egyéb felmerülő kiadásokat finanszírozta.

Egyre többen dolgoznak

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár felidézte, a kormány 2019-ben döntött a Gazdaságélénkítő Programnak az elindításáról. Három körben 150 olyan települést jelöltek ki, ahol a tartós munkanélküliség aránya a legmagasabb. Eddig 93 település részesült támogatásban, összesen 351 új, nyílt piaci munkahelyet hoztak létre a 18 milliárd forintos programmal. Hajdú-Bihar vármegyében 39 település érintett, és 23 szerepel a program első három ütemében. Tetétlenen egy 422 négyzetméteres, könnyűszerkezetes üzemcsarnok épült a több mint 250 millió forintos támogatásból. Réthy Pál a továbbiakban a foglalkoztatási helyzetre is kitért. Ismertette a vármegyei tendenciát: míg 2013-ban 44 398 fő volt Hajdú-Biharban az álláskeresők száma, addig 2023 júliusában a húszezret sem éri el, Tetétlenen az elmúlt tíz évben 129 főről 80-ra csökkent. 

Réthy Pál közfoglalkoztatási és vízügyi helyettes államtitkár
Forrás: Czinege Melinda

– Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nincsen még dolgunk és feladatunk a foglalkoztatás bővítésében, hiszen a települési önkormányzatoknak, nemzetiségi önkormányzatoknak, munkaadóknak, civil szervezeteknek és az államigazgatásnak továbbra is összefogásra van szükségük, hogy a foglalkoztatási helyzet tovább javulhasson – szögezte le.

Megmutatták, hogy lehet másként

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselőjének szavai szerint Tetétlen egy különleges hely, ahol megmutatják, hogy mit lehet másként csinálni. Felidézte, hogy a közfoglalkoztatásban is újat hozott a település, hiszen belefogtak a strucctenyésztésbe és a homoktövissel való foglalkozásba is. 

Bodó Sándor, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Czinege Melinda

A képviselő úgy fogalmazott, a közfoglalkoztatás az évek alatt hosszú utat járt be az utcasepréstől az értékteremtésig. Úgy véli, mikor megjelent az értékteremtés a közfoglalkoztatásban, akkor jöttek a tervek és az ötletek. Mint mondta, a különlegesség még, ha fáradságos tevékenység is, de az eredményessége kézzel fogható. – A napi rutin néha fékez, a különlegesség gyorsít. Ebben a helyzetben ez az ötlet, ez az építkezés ezt az utat járta be – méltatta a tetétleniek munkáját.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában