Városfejlesztés

2023.03.18. 11:21

Iható a berettyóújfalui víz a biológiai vizsgálatok szerint

Az ivóvízminőség-javító program jelenlegi állásáról is szó esett a berettyóújfalui képviselő-testület legutóbbi ülésén.

Jó minőségű a berettyóújfalui víz

Forrás: Illusztráció: MW-Archív

Korábban is szó volt már a berettyóújfalui ivóvízminőség-javító programról, a februári ülésen Kiss István Zsolt, az Euroaszfalt Kft. főépítésvezetője; Molnár Attila, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. műszaki igazgatója, valamint Hudák József, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. üzemmérnökség vezetője adtak tájékoztatást a vízminőséggel kapcsolatban.

Molnár Attila elmondta, hogy az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. január 1-jétől üzemelteti Berettyóújfalu víziközmű rendszereit a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal kijelölése alapján. 

Társaságunk ekkor szembesült azzal, hogy ivóvíz vonalon egy vízminőség-javító program fut évek óta a városban. Ebbe a programba legjobb tudásunk szerint bekapcsolódtunk az elmúlt másfél hónapban és az ivóvíz minőségével kapcsolatos problémákat próbáltuk megoldani úgy, hogy minél hamarabb el tudjuk kezdeni a kivitelezővel a próbaüzemet. Ennek hatására medencét mosattunk, fertőtlenítettünk, a telephelyen vezetéket cseréltünk közösen a kivitelezővel 

– ismertette, hozzátéve, hogy a munkálatok elvégzését követően negatív vízmintával rendelkeznek mind a telepen, mind pedig a hálózaton.

Az érintett szakemberek február 23-án tartottak bejárást a vízműtermelő telepen, mely alapján egy ütemterv szerint végzik az üzempróbát és azt követően a próbaüzemet. Kiss István Zsolt elmondta, hogy mindezt 60 napon belül szeretnék megvalósítani, ezt tartalmazza a vízjogi engedély is.

 – Eldobásos rendszerrel beállítjuk az ivóvíz minőségét és ha a paraméterek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, akkor az ÁNTSZ részéről megkapjuk a hálózatra való termeléshez az engedélyt – mondta.

Jócskán van még feladatuk

Képviselői kérdésre Hudák József elmondta, hogy a biológiai vizsgálatok alapján a közüzemi hálózaton iható Berettyóújfaluban a víz.  

A kutakból kikerülő nyers víz meleg, vasas, mangános, gázos, emiatt van a sárgás-barnás elszíneződés több helyen a hálózaton 

– osztotta meg, hozzátéve, a terveik megvalósításával megszűnnek a kellemetlenségek. Elmondta, a feladatuk elvégzésének része, hogy a hálózatban már lerakódott vas-, és mangánszennyeződést el kell távolítani, emellett az ivóvíztermelő telepen további vezetéket kell kicserélni. Kiss István Zsolt pedig kifejtette, hogy a projekt részeként két új kút fúrása és beüzemelése is megtörtént; a beruházás határidejének vége december 31. Hozzátette, hogy a terveik szerint legfeljebb három hónap múlva tiszta, iható ivóvizet kapnak a berettyóújfaluiak.

Elhangzott továbbá, hogy a vízvezetékek mosatása előtt az adott utcák lakosait időben értesítik, hiszen az vízelszíneződéssel jár, annak idején nem célszerű vizet vételezni.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában