Helyi gazdaság

2023.03.21. 15:22

Egyre gyarapodik a kkv-park Debrecen déli szegletében

Nagy igény mutatkozik, az épületek megtervezése már elkezdődött.

A 22 ezer négyzetméteres területen több ütemben települhetnek be a kkv-k (illusztráció)

Forrás: MW-archív

Már 16 vállalkozással írt alá szerződést a debreceni önkormányzat a déli gazdasági övezetben kifejezetten a kis- és középvállalatok (kkv) számára tervezett park hasznosítására. A vállalkozások már megkezdték az épületeik tervezését. Az összesen 10,6 milliárd forint értékű beruházások 260 új munkahelyet teremtenek majd. A kkv-park kialakítása tovább folytatódik, a második ütemre eddig 39 vállalkozás nyújtotta be jelentkezését. A 22 ezer négyzetméteres területen több ütemben települhetnek be a kkv-k, az ipari üzemek számára ezeken a területeken kínál ideális körülményeket a város – válaszolta a Cívishír kérdésre a debreceni polgármesteri hivatal.

Az önkormányzat határozott célja, hogy a korábbi ipari övezetek – amelyeket az elmúlt években lényegében „körbenőtt” a város – funkciója átalakuljon: a leromlott állapotú, a városkép szempontjából is kifogásolható, úgynevezett barnamezős területek helyett irodai, kereskedelmi vagy lakóövezeti fejlesztések valósuljanak meg.

Erre jó példa is van, mégpedig a Vágóhíd utcai volt dohánygyár területe, ahol ma már Debrecen egyik legnagyobb irodaparkja, a Lion Office Center működik. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja ezt a folyamatot: a helyi építési szabályzat alakításával megteremti a lehetőséget konkrét beruházások megvalósítására.

A földdel teszik egyenlővé a debreceni Barnevál épületeit
Forrás: Napló-archív

A debreceni városvezetésnek célja, hogy a volt ipari övezetekből, tehát a Vágóhíd utcai és a Diószegi úti egykori élelmiszeripari üzemek használaton kívül lévő épületeiből, valamint a sportpálya helyén új lakóövezetet alakítson ki. Erről a Cívishírnek nemrégiben adott interjújában is beszélt Papp László polgármester. Mindez azonban csupán elvi szinten létezik még. Konkrétum azonban, hogy a volt Barnevál épületeit – ami magántulajdonban van – bontják. Az építkezéssel és a jövőbeni tervekkel kapcsolatban keressük a terület tulajdonosát, Markovics Lászlót. Amint válaszol, frissítjük a cikket.

CH

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában