Helyi gazdaság

2023.03.21. 10:49

Újabb akadály hárult el a Déli Ipari Park benépesülése előtt

Magyar szakcégek segítik az újabb ipari beruházások megvalósítását a hajdúsági megyeszékhelyen.

A debreceni Déli Ipari Parkban összesen 740 megawatt új teljesítményigény fog jelentkezni

Forrás: Napló-archív

Újabb akadály hárul el a debreceni Déli Ipari Park benépesülése előtt, miután a Forest-Vill Kft. és a MaxiContech Kft. alkotta konzorcium nyerte meg az új termelőüzemek befogadására kialakított övezet villamoshálózatának fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázatot. Az előzetes számítások szerint az ipari parkban összesen 740 megawatt új teljesítményigény fog jelentkezni, ami a régió áramhálózatát üzemeltető OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. részéről jelentős hálózatfejlesztési beruházás megvalósítását tette szükségessé. A mintegy 6,5 milliárd forint értékű megbízás tervezési munkái elkezdődtek, a kivitelezés várhatóan 2024 év végére fejeződik be − tudatta portálunkkal a Forest-Vill Kft.

Magyarország egyik legyorsabban fejlődő városában, Debrecenben írt ki 2022 végén közbeszerzési pályázatot az OPUS TITÁSZ Áramhálózati Zrt. a Déli Ipari Park bővítésével összefüggő villamoshálózat fejlesztési munkálatok tervezésére és megvalósítására. A tendert konzorciumban a budaörsi Forest-Vill Kft. és a törökbálinti MaxiContech Kft. nyerte el, maguk mögé utasítva három másik pályázót.

Az összesen 6,5 milliárd forint értékű megbízás keretében a Forest-Vill egy új nagyfeszültségű, 132 kV-os villamos alállomást létesít, melynek a tervezése már el is kezdődött. A várhatóan 2024 végéig tartó munkálatok tereprendezéssel veszik kezdetüket, majd ezt követően kerülhet sor az állomás működéséhez nélkülözhetetlen kábelfektetésekre, azok bekötésére, a bel- és kültéri elosztószekrények telepítésére és a tűzjelző, vagyonvédelmi, illetve beléptető rendszerek megvalósítására. A Forest-Vill Kft. gondoskodik továbbá a csőgyűjtősínek, a sínbontó, kábelfogadó és távvezetéki mezők elrendezéséről és a távközlés-optikai hálózat kiépítéséről is.

„A Déli Ipari Park egy dinamikusan fejlődő ipari övezet, mely az elkövetkezendő években fontos termelési központjává válik a magyar gazdaságnak. Büszkék vagyunk, hogy kiváló szakmai tapasztalattal rendelkező szakembergárdánkkal hozzájárulhatunk az ipari park fejlesztéséhez és ezen keresztül az egész régió fejlődéséhez. A Forest-Vill Kft.-hez hasonló profilú, szintén magyar tulajdonban lévő MaxiContech Kft.-vel elnyert megbízásunk egy újabb igazolása szakértelmünknek a villamosenergetikai kivitelezésekben” – nyilatkozta Németh Csaba, a Forest-Vill Kft. ügyvezetője.

A Forest-Vill Kft. nem először dolgozik Debrecen ipari létesítményeinek villamos infrastruktúráján. 2019-ben a Déli Ipari park 132/22 kV-os transzformátor alállomásán dolgozott a vállalat, míg 2022 októberében az OPUS TITÁSZ legnagyobb alállomását adta át a vállalat az épülő BMW-gyár villamosenergia-ellátását biztosító infrastruktúra fejlesztésének részeként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában