Újabb és újabb beruházások

2022.11.30. 17:19

Nagy segítség a munkavállalóknak: ipari parkot és munkásszállót adták át Hajdúnánáson

Az ország egyik legvonzóbb megyéje immár Hajdú-Bihar.

Forrás: Kiss Annamarie

Az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett. Hangsúlyozta, hogy bár a szomszédságunkban zajló háború és a szankciós intézkedések Európát egy gazdasági recesszió irányába terelik, Magyarország az elmúlt években sokat tett azért, hogy nemzetközi gazdasági összehasonlításban versenyképes ország legyen. – Nem szabad veszni hagyni ezeket az erőfeszítéseket a jelen körülmények dacára sem – szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, éppen ezért fontos célkitűzés, hogy hazánknak a recesszióból ki kell maradnia. Szavai szerint mindehhez arra van szükség, hogy a gazdaságnövekedés ütemét fenntartsuk, hogy sok beruházást hozzunk az országba.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter
Forrás: Kiss Annamarie

– Nem lehetetlen ez a küldetés, tekintettel arra, hogy az elmúlt években folyamatosan megdöntöttük a Magyarországra érkező beruházások rekordját. 2010-ben, amikor elkezdtünk kormányozni az Európai Unióban a 18. helyen álltunk a beruházási ráta versenyben, ma pedig a 2. helyen vagyunk – mondta el. Kiemelte ugyanakkor, hogy a globális recessziós környezetben összességében jóval kevesebb beruházás jön létre, így még erőteljesebb a verseny. A sikerhez az is kell, hogy Európában a legvonzóbb beruházási környezet legyen a magyar. – Ez is reális célkitűzés, hiszen ma európai összevetésben Magyarországon kell fizetni a legalacsonyabb adókat, kivételes az a politikai stabilitás, amellyel mi, magyarok rendelkezünk, és mivel sosem csináltunk ideológiai kérdést fizikai kérdésekből, az ország energiaellátása is biztonságban van – jelentette ki. Úgy fogalmazott, a két legfontosabb feladat ezek után a beruházások helyszínének biztosítása, illetve a munkaerő lakhatásának a beruházások helyszínén való megoldása. Mint mondta, a kormány az elmúlt időszakban átfogó fejlesztési és támogatási programot indított az ipari parkok létrehozásához, és munkásszállók építéséhez.

Kiemelte: Hajdú-Bihar megye az ország egyik legvonzóbb térsége beruházások szempontjából, Debrecenben most egyszerre zajlik a magyar gazdaságtörténet valaha volt legnagyobb, és a valaha volt harmadik legnagyobb beruházása. Az elmúlt nyolc évben 51 olyan nagyberuházás érdekezett a megyébe, melyet a magyar kormány támogatott. – Ezek összesen 5000 milliárd forintnyi beruházást jelentettek a megyének, és most is van 20 olyan nagyvállalati beruházási szándék, amely ebbe a megyébe irányul – fejtette ki, rámutatva arra, szükség van a újabb beruházási területekre. Szavai szerint Debrecenben épül a jövő, a megyeszékhely a legmodernebb globális autóipar térképére került fel, ebből pedig az következik, hogy egész Hajdú-Bihar megye és ezáltal Kelet-Magyarország is fejlődik.

Helyben adatik meg a lehetőség

Hajdúnánáson a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat koordinálásával megvalósult projektben csaknem 10 hektáros területen hoztak létre ipari parkot mintegy félmilliárd forint támogatás felhasználásával. A területen infrastruktúrát alakítottak ki, 700 méter utat építettek, biztosították az áramellátást és a csapadékvíz-elvezetést. 

Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

A szerdai ünnepségen Nagyné Legény Ildikó, Hajdúnánás alpolgármestere rámutatott: a hajdúváros az elmúlt évek alatt olyan fejlődésen ment keresztül, ami országosan is párját ritkítja. Mint mondta, a megújult közintézmények, a lakosság szükségleteit és érdekeit szolgáló beruházások mellett a helyi vállalkozói szféra is folyamatosan fejlődött. Kiemelte továbbá az új munkahelyek létrehozását, azok jelentőségét.

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője
Forrás: Kiss Annamarie

Tiba István, a térség országgyűlési képviselője kiemelte: alkalmazkodnunk kell a jelen kihívásaihoz. Rámutatott, hogy az ország legdinamikusabban fejlődő városának, Debrecennek a környezetében készen kell állni olyan beruházások befogadására, melyeket a megyeszékhely már nem bírna el. – Azok a települések, amelyek képesek alkalmazkodni ehhez a helyzethez, olyan képviselő-testületük van, melynek tagjai túl tudnak látni a saját településük határain, és tudnak gondolkodni megfelelő koncepcióban, azok előnyhöz juthatnak. Hajdúnánás az egyik ilyen település – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Mint mondta, a lehetőség a helyben élők előnyévé is válik, hiszen ma két-háromezer hajdúnánási munkavállaló ingázik a munkahelye és a lakóhelye között nap mint nap.

Forrás: Kiss Annamarie

Az új hajdúnánási ipari parkba már 10 vállalkozás költözött be. A munkásszálló kialakítására 300 millió forint állt az önkormányzat rendelkezésére, mely forráshoz a kormány 250 millió forint támogatást biztosított. Az elmúlt időszakban a kormány 30 milliárd forintos program keretében 62 munkásszálló megépítését segítette az országban, melyek összesen 8600 férőhellyel rendelkeznek.

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában