Elfogadták az idei büdzsét

2022.02.13. 20:53

Gyarapodott Hajdúböszörmény vagyona

A képviselő-testület csütörtökön elfogadta Hajdúböszörmény idei költségvetését.

Elkészült a Csillagvár Óvoda Hétvezér utcai épületének fejlesztése, a beruházás 40 millió forintos költségéből 10 millió forintot az önkormányzat biztosított | Forrás: önkormányzat

A képviselők 12 igen és egy tartózkodással szavaztak az előterjesztésről. A költségvetési főösszeg mintegy kilencmilliárd forint, ebből a működés 4,8 milliárd (54,19 százalék), a felhalmozás pedig 4,086 milliárd forint (45,81 százalék). Az adóbevétel várhatóan egymilliárd 125 millió forint lesz, amelyet az iparűzési, a kommunális és építmény-, továbbá egyéb adók adnak ki. 
Hajdúböszörmény vagyona a mostani adat szerint 29,155 milliárd forint.

– Ez a szám 2006-ban 16 milliárdos tétel volt, tehát azóta 13 milliárd forinttal gazdagodott a város – mondta el lapunk megkeresésére Kiss Attila polgármester. A csütörtöki testületi ülésen a pályázati eredményekről is beszámolt a képviselőknek. Érdeklődésünkre kifejtette, hogy 2010 óta 14 milliárd 951 millió forintos pályázati forrás érkezett a településre, ezzel több mint 20 milliárd forint értékben fejlődött Hajdúböszörmény. 

Kiss Attila | Forrás: Napló-archív

Magas a foglalkoztatottság


– A polgármesteri hivatal és a testület kiemelt feladatai között szerepel az idén az intézmények és a szolgáltatások biztonságos működtetése. Ezt elsősorban azért emelem ki, mert az elmúlt néhány évben, főként a Covid-járvány miatt a működtetés nagyon nehéz volt. Egyebek mellett az idegenforgalom, a közétkeztetés szempontjából is nagyon sok nehézséggel küzdöttünk meg, sok bevételki­esésünk volt. Bízunk abban, hogy ez évben nem lesz előttünk ilyen akadály. Kiemelt feladatunk továbbá a városüzemeltetési munkák átszervezése – erre azért van szükség, mert egyre kevesebb a közfoglalkoztatotti létszámunk. Ez egyfelől öröm, hiszen azért vannak kevesebben a közfoglalkoztatási szférában, mert nagyon magas a foglalkoztatottság.

Mindössze 4,1 százalék az álláskeresők aránya Hajdúböszörményben, tíz évvel ezelőtt 11-12 százalék volt ez az arány.

 Jelenleg elsősorban vagy vállalkozási formában, vagy erősebb képesítéssel próbáljuk ugyanazokat a feladatokat elvégezni, amelyeket néhány évvel ezelőtt még nagy számban a közfoglalkoztatottak végeztek. Feladatunk mindezek mellett a már folyamatban lévő vagy a még most induló beruházásaink biztonságos menedzselése, továbbá célunk a város térségi és gazdasági szerepének a növelése – részletezte a Napló érdeklődésére Kiss Attila.

 

BBI 
 

Beruházások sora ért el a befejezésig


Nincs megállás Hajdúböszörményben, ha a fejlődésről van szó. Temérdek beruházás ért el mostanra a befejezés szakaszába. Kiss Attila polgármester a várost érintő beruházásokról is beszámolt a február 10-i ülésen a képviselő-testületnek. Elkészült a munkásszálló, az épület 300 millió forintos költségéhez a kormány 240 millió forintot biztosított. Utak fejlődtek csaknem 440 millió forint értékben, 30 millióból pedig a Csillagvár Óvoda Hétvezér utcai épületét fejlesztették. Önrész befektetése nélkül több mint 600 millió forintból fejlesztették a Hajdúböszörményi Nyugati Ipari Parkot. 


A településen emellett jelenleg is több beruházás munkálata zajlik. A Fürdőkertben mintegy egymilliárd forint értékben valósulnak meg különféle fejlesztések. Olyan komplex Rendezvény- és Turisztikai Szabadidőparkot hoznak létre ott, mely lehetőséget ad többek között sportolásra, szórakozásra, étkezésre, rendezvények lebonyolítására, de szállóhelyként is szolgál. 


Több mint 300 millió forintból az egészségügyi alapellátás integrációja zajlik, 170 millió forintból új bölcsődei férőhelyeket alakítanak ki a Dobó István utcán, továbbá 233 millió forint támogatásból a közlekedés fenntarthatóvá formálásán dolgozhatnak a helység elöljárói. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában