az első kifizetés

2021.01.21. 12:36

Autószerelő műhely a debreceni tőkealap első kedvezményezettje

MOP

Fotó: Molnár Péter

Megtörtént az első kifizetés a Debrecen Városi Tőkealapból

– jelentette be Papp László polgármester csütörtökön annak az autószerelő kisvállalkozásnak a telephelyén, mely 367 millió forintból fejleszthet. A polgármester azt is elmondta, hogy jelenleg mintegy 4 milliárd forintnyi összegről zajlanak tárgyalások, további 17 céget érintően.

Tavaly év elején indította útjára az önkormányzat az EDC Debrecennel és a Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) közösen a Debrecen Városi Tőkealapot, amelynek az az elsődleges célja, hogy a növekedési perspektívával rendelkező, helyi kis- és középvállalkozások előtt az adminisztratív és pénzügyi akadályokat lebontsa, s lehetővé tegye növekedési pályára állásukat – idézte fel Papp László azon a sajtótájékoztatón, ahol a Tőkealap eddigi eredményeiről számolt be. – A debreceni Tőkealap az első ilyen volt az országban, és az autóipari cég, melynek a telephelyén vagyunk, elsőként járt sikerrel: megszületett a döntés, amivel jelentős tőkeinjekcióhoz juthat és további fejlesztéseket tud majd végrehajtani – jelentette be a polgármester.

Elmondta: a debreceni Tőkealapnál egy 10 milliárd forintos keretet nyitottak, ezen belül 100 milliótól 1 milliárd forintig terjedő tartományban kaphatnak tőkejuttatást a vállalkozások. – Nem startup cégekről van szó, hanem olyanokról, melyek mögött már van múlt, teljesítmény és természetesen növekedési lehetőség is – hangsúlyozta. – Jelen esetben 367 millió forint a tőkeinjekció, ez saját tulajdonú, új infrastruktúra létrehozását teszi lehetővé.

Elhangzott továbbá, hogy a Debreceni Városi Tőkealap 10 milliárd forintos keretösszegéből jelenleg mintegy négymilliárd forintról zajlik tárgyalás, az érintett autóipari cégnél már a folyósítás is megtörtént, hétnél van egy pozitív bizottsági döntés a támogathatóságról, tíz projekt előkészítés alatt áll. Mindez azt jelenti, hogy Debrecen 2020-ban is jó példát mutat a kkv-k ilyen formában történő erősítése, innovatívabbá tétele és növekedésének támogatása terén – tette hozzá.

Póser Zoltán a támogatási folyamatról árult el részleteket.

Fotó: Molnár Péter

– A város vagy az EDC honlapján jelentkezhetnek az érdeklődő vállalkozások, felvesszük velük a kapcsolatot, majd leülünk és beszélgetünk: a vállalkozók elmondják, milyen ötletük van, milyen fejlesztést szeretnének, hol van problémájuk, tudják-e finanszírozni a terveiket; majd elkezdjük „kéz a kézben” összerakni a projektet. Mi tudjuk, hogy az alapkezelőnek milyen igénye van, mi támogatható számára; „fogjuk a kezét” a cégnek, amíg elkészül az a csomag, amit már érdemes beküldeni. A MFB kockázatelemzést végez, ha az rendben van, előterjeszti egy bizottság felé, ami megvitatja és dönt arról, hogy támogatható-e. Elindul egy tárgyalási folyamat, mellette átvilágítják a céget. Ha minden megfelelő, és a felek megegyeznek, megkötik a szerződést és utalják az összeget – részletezte az EDC ügyvezetője. – Ami miatt ez kicsit másabb, mint egy normál banki folyamat, hogy a banknál valamilyen, mondjuk ingatlanfedezet szükséges, és megvannak a feltételei, például árbevételhez képest mennyi finanszírozást ad. A mi tőkealapunk viszont arról szól, hogy ha már van egy működő cég, és az egy nagyobbat akar „ugrani”, akkor az a projekt megéri-e? Abból van-e fedezet, és ha igen, akkor a MFB tulajdonrészt vásárol: beszáll a cégbe, de sehol sem többségi tulajdonos; partnerként segíti a megvalósítást. Nem cél, hogy bent maradjon, később kiszáll belőle, valamennyi nyereséggel – magyarázta Póser Zoltán. Azt is elmondta, hogy bár ez a folyamat a megszokottnál másabb, ezért lassabban is jut el az utalásig, de szerinte ahol most tartanak, hogy a 10 milliárdos keretből 4 milliárd forintról tárgyalnak, ebben Debrecen országosan az első.

Szikszai Béla ügyvezető felidézte, hogy tíz éve egyszemélyes kft-ként alapította cégét, most 15 alkalmazottja van. – A Tőkealap által biztosított összeggel óriási lehetőséget kaptunk; kisvállalkozóként esélyünk sem lett volna a megszokott finanszírozóknál ilyen összeghez hozzájutni. Az EDC és a város a beadott üzleti terv alapján látott bennünk fantáziát. Projektünk a Déli Ipari Parkban fog megvalósulni, ahol létrehozunk egy autóipari komplexumot – mondta.

SzT

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában