Helyi gazdaság

2012.10.01. 14:54

IMF/EU-tárgyalások - MSZP: nem derültek ki konkrétumok Varga Mihály beszámolójából

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Az MSZP szerint semmilyen konkrétum nem hangzott el a hiteltárgyalásokért felelős Varga Mihály tárca nélküli miniszter hétfői beszámolóján.

Budapest, 2012. október 1., hétfő (MTI) - Az MSZP szerint semmilyen konkrétum nem hangzott el a hiteltárgyalásokért felelős Varga Mihály tárca nélküli miniszter hétfői beszámolóján.Szekeres Imre, a szocialisták gazdaságpolitikai kabinetvezetője újságíróknak azt mondta: az viszont kiderült a parlament gazdasági bizottságában, hogy "egy tapodtat sem" haladtak a kormány és a nemzetközi szervezetek tárgyalásai, valamint hogy már a kabinet sem gondolja, hogy a 2013-as költségvetést a jelenlegi prognózisokkal fogadhatnák el.

Az MSZP-s politikus szerint az Orbán-kormány továbbra is képtelen egy olyan konkrét cselekvési tervet összeállítani, amely meggyőzné az EU és az IMF képviselőit arról, hogy a magyar gazdaság növekedésnek indul, így az ország képes lesz a felvett hitel visszafizetésére.

Szekeres Imre arra is kitért, nem igaz, hogy Magyarországnak az eurózóna válsága miatt kellene megállapodnia a Nemzetközi Valutaalappal. Megjegyezte: dicséretes, hogy Varga Mihály meghallgatásán - szemben a miniszterelnök korábbi nyilatkozataival - már nem is hivatkozott erre.

A szocialista politikus megszorításként értékelte a közszférában tervezett elbocsátásokat, emellett a családtámogatás jelenlegi rendszerének megváltoztatását sürgette, mondván, hogy az a jómódúakat segíti.

Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter az Országgyűlés gazdasági bizottságának hétfői ülésén egyebek mellett azt mondta, a kormány a gazdaságpolitika hatékonyságának növelését javasolta a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF), illetve az Európai Uniónak küldött alternatív tárgyalási javaslatában, és rögzített néhány pontot is, amelyben nem kíván meghátrálni; a javaslatban szerepel a gazdaság fehérítése, a hatékonyabb adóbeszedés, az EU-s projektek finanszírozásának felülvizsgálata, a célzottabb szociális támogatási rendszer, a hatékonyabb áfa-szabályozás és hatékonyabb bérszabályozás a közszférában, illetve a társadalombiztosítási befizetések hatékonyságának felülvizsgálata. Nehezen elképzelhetőnek nevezte, hogy a kormány jelenlegi makrogazdasági előrejelzésével fogadják el a jövő évi költségvetést.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában