Új jövevény

2023.11.02. 15:08

Bernier-réce érkezett a debreceni állatkertbe

Már udvarlója is van a madárnak.

Haon.hu

Igazi ritkaságnak számít

Forrás: Debreceni Állatkert-archív

A vidámparki szezon végével sem áll meg az élet a Zoo Debrecenben, ahol immár egy negyedik egyed is gyarapítja a természetben veszélyeztetett Bernier-récék csapatát - olvasható az állatkert közleményében. A Zürichi Állatkertből nemrég érkezett tojó már birtokba vette a vörös pandák szomszédságában található társasröpdét, és a gondozók nagy örömére el is kezdett neki udvarolni a csapat eddig egyedül maradt gácsérja, így a Park bízik a későbbi sikeres szaporulatban.

Forrás: Debreceni Állatkert-archív

A Madagaszkár nyugati partvidékén endemikus Bernier-réce (Anas bernieri) viszonylag kistermetű récefaj, amely feltehetően az Ausztrálázsiában elterjedt fehértorkú réce egyik elszigetelt populációjából alakult ki. Tudományos és köznapi elnevezését Chevalier Bernier XIX. századi francia hajóorvosról és természettudósról kapta, aki madagaszkári útja során előszeretettel gyűjtötte a helyi fajok egyedeit. A fakitermelés és bányászat miatti élőhelyvesztés és az élelmezési célú vadászat miatt állománya drámai mértékben megfogyatkozott, ezért veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján, és bekerült a washingtoni egyezmény (CITES) II. mellékletébe.

A faj szerencsére jól szaporodik emberi gondozásban, így megőrzésében már az 1990-es évek óta kiemelt szerepet játszanak az állatkertek; az első nagyszabású tenyészprogram a Gerald Durrell által alapított Jersey-i Állatkert nevéhez fűződik. Hazánkban igazi ritkaságnak számít, mivel Debrecenen kívül csak egy másik állatkertben találkozhatunk vele.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában