Helyi életstílus

2023.06.17. 19:59

Debrecen a Nagyerdőn vakációzik – fotókkal

Szalonnasütés séf módra, fagyi a fűben és persze bor, bor és bor a Debrecziner Gourmet Fesztiválon.

Forrás: Molnár Péter

Ha az idei szezonra kihúznák a dugót a Balatonból, és a horvát tengerparton sem férnénk a dunántúliaktól, a cívisváros jóllakik a Nagyerdőn a nyári élményekkel. Röviden talán így értelmezhető a péntektől vasárnapig a diétázókat is bűnre csábító Debrecziner Gourmet Fesztivál. A Haon szombat este látogatott ki a Nagyerdőre, ahol a nagyszínpadon épp a látványos marhabontást figyelte érdeklődve a falatozó közönség. Nem túlságosan belemerülve a filozófiai értelmezésébe annak, hogy sült marhát falatozva az állat szakszerű bontásának megismerésével múlatjuk az időt, az a hasonlat jutott eszünkbe, mint amikor az elégedetten nézelődő szomszéd kiül a teraszra a kisfröccsel, míg mi a téglákat pakoljuk egymásra a saját telkünkön.

A fesztivál tematikája ebben az évben a nyári emlékekre épül, pontosabban a magyarok emlékeire, így történhetett, hogy a gasztronómiai luxuspultok közelében a kék csempével kirakott, nosztalgikusan klórszagú régi strandmedence és a lángososbódé képe rajzolódhatott ki a sorban állók fejében. 

Több mint harminc helyen kínálják a harapni- és innivalók legjavát, a felhozatal mégis változatos, a húscsodák mellett a szörp- és koktélkülönlegességek, a minőségi borok és a Toldi Miklóst is megizzasztó súlyú sajtmonstrumok között lehet válogatni. 

Ha azt gondolnánk, olyan ez, mint a bor- és jazznapok jazz nélkül, jobb, ha tudjuk, hogy – talán, mert a Nagyerdő vonzza e műfajt – a fesztivál idején is ez szól, igaz, csak a DJ jóvoltából. Érdemes megnézni a Kultúrfalatozóban kiállított plakátokat, a hatvanas évek magyar grafikai és marketingremekei szintén passzolnak a nosztalgiára épülő tematikához.

A Gourmet Fesztiválról még nem maradt le, aki eddig nem volt elég éhes, vagy a konyhában tervezte elkészíteni a vasárnapi ebédet. Éljenek a nyári emlékek, a szalonnasütés a kert végén, az unokatestvérrel megfelezett tejfölös lángos és a bizonyítványért járó kétgömbös csokifagyi. 

Szakál Adrienn

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában