Beszélgetés Zalkodi Andrással

2023.03.16. 17:30

Gigaharcsákat rejt az ohati horgásztó, egyiküket nemrég ki is fogták – videóval

Zakoldi András idei első horgászatán rögtön egy mázsás halat emelt ki.

Forrás: Zalkodi András-archív

Az ország legjobb harcsás tavaként írja le a Hortobágyi Halgazdaság Ohati III. horgásztavát Zalkodi András, aki már évek óta rendszeres látogatója a területnek. Nem véletlenül gondolja így, ugyanis az idei szezont egy 240 centiméteres és 110 kilogrammos harcsa kifogásával indította. De nem ez volt itt a legnagyobb fogása, a célkeresztjében pedig még ezeknél is nagyobb példány van.

– Március 13-án voltunk kint a barátaimmal, ez volt az idei első pecánk, és rögtön egy mázsás harcsába nyúltam bele, de nem ez volt eddig a legnagyobb. Tavaly egy 120 kilogrammos, tavalyelőtt pedig egy 110 kilogrammos akadt horogra – mondta megkeresésünkre András. A miskolci pecás 40 éve szerelmese a horgászatnak, magát inkább sporthorgásznak tekinti. Szívesen hódol ennek a szenvedélyének barátaival és a párjával. Szereti a hajdú-bihari tavakat, korábban járt már a kajánszikin és a pródi horgásztavaknál is. – Eredetileg egy pergető tesztpecát terveztünk hétfőre, de az orkánerejű szél keresztbehúzta a számításainkat, így úszós módszerre váltottunk – árulta el.

Szörnyek a vízfelszín alatt

András elmondta, volt (bal)szerencséje közelebbről megismerkedni egy körülbelül háromméteres harcsával is, ami azonban eddig még nem akadt a horgára.

 

Csak megsaccolni tudom a méretét, mivel a csónakom 270 centiméteres, a hal meg ennél is hosszabb. Többször láttam ívási időben. Egyszer a nőstényeit terelgette, amikor közelebb eveztem hozzá. Azt hitte, rivális hím vagyok, ezért nekiugrott a csónaknak. Majdnem felborított

– idézte fel az egyik találkozást a potenciális célpontjával. A borzongást tovább fokozva hozzátette: a 5-10 kilogrammos halak gyakran végzik a nagyobb harcsák élelmeként.

– A harcsák szempontjából az ország legszebb vize, de gyönyörű a ponty-, amur- és busaállománya is – méltatta az ohati horgászhelyet. Legközelebb április végén jön barátaival egy négynapos harcsafogó túrára.

Bekecs Sándor


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában