Karácsonyi vásár

2022.12.23. 20:00

„Visszafogottabbak az emberek” – Megkérdeztük a debreceni árusokat, hogy ment idén a bolt

Utoljára körbenéztünk a belvárosi . Jövőre ugyanitt!

Forrás: illusztráció / Napló-archív

Fotó: Robyn Beck

Lassan eltűnnek a kis barna faházikók a Piac utcáról és a Dósa nádor térről, de még van pár óra beszerezni az apró ajándékokat, kis meglepetéseket a fa alá. Elvész a fahéjas-cukros kürtöskalács illata a levegőből, és a kemencékben sült kenyérlángos gomolyfelhőként felszálló füstje is elillan a főtérről. A járókelők többsége még – forralt borral vagy teával a kézben – nézelődött és egy-egy árustól kíváncsian kérdezett a portékákról. Idén még egy utolsó nekifutásra az adventi vásár eladóitól érdeklődtünk, milyen volt a forgalom tavalyhoz képest.

Bőbeszédűen és pozitívan nyilatkozott az idei éves bevételéről Fási Ildikó, aki a főtéren talán egyedüliként egy fehér házikóban illatos péksüteményekkel és édes italokkal várta immáron 13. alkalommal a visszajáró vendégeit. 

Egyértelmű volt sajnos, hogy a tavalyi évhez képest árat kell emeljünk. Azt hittük, hogy idén a válság miatt visszaesik a forgalmunk, de szerencsére azt tapasztaltuk, hogy nem.

Most lehet, hogy azért éreztük jobbnak ezt az évet, mert egyértelmű forgalomnövekedés látszódik. Az elmúlt évben az emberekben még nagy volt a félsz a koronavírus-járvány miatt – vélekedett. Hozzátette: minden este tele volt a tér, nincs oka panaszra, az volt a jó, hogy mindig kellett valamit csinálni.

Fási Ildikó 
Forrás: Molnár Péter

– A vásározásnak a leghektikusabb része az időjárás, és az is hozzájárul a forgalmunk milyenségéhez. Idén viszont egy esős napunk volt, és nagyon nagy mázlink, hogy nem volt hideg, nem kaptunk ónos esőt a nyakunkba, nem szakadt a hó, és az erős fagy is elkerülte a várost – sorolta Ildikó.

Sok a visszajáró vendég

Pár bódéval arrébb Linzenbold Norbert bőrdíszműárus nyilatkozott, aki úgy érzi, a tavalyi éve jobban sikerült.

Gyengébben alakult ez az év, mint vártam, igyekszem nem keresni az okokat, de több árus lehet idén, mint tavaly volt, így a forgalom, a pénz is szétoszlik

– fogalmazott. Norbert hangsúlyozta: még most jön egy nagyobb löket, az utolsó hajrá, így még behozható a tavalyi év statisztikája.

Linzenbold Norbert
Forrás: Molnár Péter

A Városháza felé vettük az irányt, ahol a bódék között nem tudtuk levenni a szemünket egy különleges ízt kínáló sajtokkal telerakott pultról. Zagyváné Hajzer Mária széles mosollyal az arcán elmondta, nem elégedetlenek az idei forgalmukat illetően, tudják, hogy most milyen nehéz helyzetben van mindenki, és azt veszik észre, hogy a tavalyihoz képest megfontoltabbak az emberek.

Nagyjából 15 százaléknyi visszaesést tapasztaltunk az előző évhez képest. A mellettem lévő árusokkal is korábban arról beszélgettünk, hogy most egy kicsit visszafogottabbak az emberek a pénzköltés terén

– mutatott rá. Hozzátette, nagyon szeret itt árulni, sok ember ismeri, és nagyon örül, hogy az évek alatt már kialakult vendégköre van, sok a visszajáró vásárló.

Zagyváné Hajzer Mária
Forrás: Molnár Péter

Egy dologban mindhárman egyetértettek:

megéri vásározni, és jövőre újra találkozunk!

ND

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában