Fókuszban a környezetvédelem

2022.09.15. 13:05

Élhető jövőt hirdetnek ezek a közösen töltött napok

Pénteken startol a hajdúböszörményi Mobilitási Hét és Autómentes nap programsorozata.

Forrás: BBI

A csaknem egyhetes programkavalkád csütörtöki, beharangozó sajtótájékoztatóján Sőrés István alpolgármester elmondta: Hajdúböszörmény a Mobilitási Hét mozgalmához immár 17. alkalommal csatlakozik. Idén a Hangold össze mottót viseli a rendezvény, ami a környezetbarát eszközök igénybevételét népszerűsíti. A lista hosszú, szerepelnek rajta tömegközlekedési eszközök, elektromos járművek, de a roller, a kerékpár és a gyaloglás is helyet kapott rajta. – A hét folyamán ezeket igyekszünk mi is népszerűsíteni – mondta az alpolgármester.

A Technológiai és Ipari Minisztérium 180 millió forintot különített el a rendezvény megtartására, ebből a 15-50 ezer fős települések 1,5 millió forintra pályázhatnak. Hajdúböszörmény is benyújtotta a pályázatát, de a város a támogatás hiányában is megtartja a rendezvényt annak fontossága miatt.

Pályázatok eredményit hirdetik

A Mobilitási Hét ünnepélyes megnyitóján, pénteken az „Ecsetes, bringás remekek” címmel meghirdetett rajpályázat eredményeit hirdetik ki. A környezetvédelmi kampányhoz csatlakozva négy korosztályból több mint százan nyújtottak be pályaművet. Emellett a nyitónapon véradásra buzdítják az önkénteseket a Vöröskereszt helyi munkatársai.

Szombaton kutyás engedelmességi bemutatóra invitálják a családokat a szervezők. A jövő hét indításaként a már hagyománynak számító trial bemutató szórakoztatja a közönséget délután öt órától a Bocskai téren. Kedden a művelődési központ előtti parkolóban már a reggeli óráktól elektronikai hulladékgyűjtést tartanak, míg délután két órától kihirdetik a rövidfilmkészítési pályázat eredményeit a közösségi házban. – A szakmai zsűri tagjai lesznek Rózsa Gábor és Tulipán Veronika, akiknek neve a Mentés Másképp című magyar vígjáték kapcsán lehet ismert – jegyezte meg Bársony Zsuzsanna városüzemeltetési ügyintéző a tájékoztatón.

Idén is együtt kerekeznek

Emlékeztetett: az európai mobilitás hetén a Zöld Kör rendezésében klímavédelmi akciónak is helyet adnak. Szeptember 21-én, szerdán például kerékpártúrát indítanak a Kutasi-erdőbe, az oda-vissza 18,5 kilométeres szakaszon a Vackor-tanösvényt is bemutatják az érdeklődőknek. Másnap, csütörtökön pedig a klímavédelmi információs standnál várják a látogatókat sok más mellett totóval és hulladékgazdálkodási óriás társasjátékkal.

Csütörtökön az autómentes nap bringás reggelivel indul, majd a nap folyamán sok más mellett a Vöröskereszt és a rendőrség által is támogatott közlekedésbiztonsági programok várják az érdeklődőket. A hagyományos kerékpáros felvonulás a polgármesteri hivatal elől indul 17 óra után nem sokkal, a bringások a város nagykörútján tekerhetnek körbe. Visszaérkezvén a kiindulópontra pedig spinning bemutató várja a látogatókat.

Az autómentes napot immár 22. alkalommal hirdeti a város, ezt a rendezvényt még a járvány sújtotta években is megtartották. 

BBI

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában