Hogy simán menjenek az ünnepi találkozások

2021.12.25. 18:00

Fontos, hogy a családtagok ne túléljék, hanem megéljék a pillanatot

„Ne azt nézzük, mások hogyan karácsonyoznak, foglalkozzunk önmagunkkal és a szeretteinkkel!”

Forrás: Shutterstock

Eljött az ideje annak, hogy végre kiszakadjunk a mindennapos rohanásból, és néhány napra elfelejtsük a gondokat, nehézségeket. 


A szeretet ünnepére sokan már hetekkel korábban elkezdenek készülni, hogy minden mesébe illő és tökéletes legyen. A legfinomabb ételek kerüljenek az asztalra, az utolsó dekoráció is a helyén legyen, 

azonban ennél sokkal fontosabb az, hogy a családtagok ne túléljék, hanem megéljék a pillanatot

 – osztotta meg gondolatait lapunkkal dr. Szilágyi Boglárka gyermekpszichiáter, pár- és családterapeuta. 

 

Őszinte beszélgetések 


– Nem vagyunk egyformák, akadnak olyanok, akik nagyon várják a karácsonyt, viszont nem ritka, hogy ezekben a napokban egyesekből nehéz érzések törnek elő. Éppen ezért fontos, hogy figyeljünk egymásra, ne erőltessünk rá a másikra semmit, hagyjuk, hogy mindenki úgy karácsonyozzon, ahogyan szeretne – fogalmazott. Hozzátette, hogy egy nehéz időszak áll mögöttünk, többen féltették a szeretteiket, nem mentek közösségbe, esetleg betegeskedtek. Ezért is elengedhetetlen, hogy most szakítsunk időt a rokonokra, barátokra. 

Ne az elvárásoknak akarjunk megfelelni, élvezzük a pillanatot. Ne azt nézzük, mások hogyan karácsonyoznak, milyen ételeket tesznek az asztalra. Foglalkozzunk önmagunkkal és a szeretteinkkel, beszélgessünk sokat és hallgassuk meg a másikat

 – jegyezte meg. 


Szilágyi Boglárka családterapeuta úgy véli, az évtizedekre visszanyúló konfliktusokat nem karácsonykor kell átbeszélni, viszont ez nem azt jelenti, hogy a komolyabb beszélgetéseknek nincs helye. – Hangolódjunk egymásra! Nem követünk el hibát azzal, ha rákérdezünk, hogy a másiknak mire van szüksége, mi hiányzik az életéből. Nyilván itt nem tárgyakra kell gondolnunk, hanem az együtt töltött időre, a meghitt, őszinte beszélgetésekre – hangsúlyozta. 


Kiemelte azt is, hogyha a szavak mögé tekintünk és olvasunk a gesztusokból, akkor sokkal több mindenre ráébredhetünk. Az év végi lassítás tökéletes időpont arra, hogy a kisebb problémákat rendezzük. 

 

A családé a hétvége 


Ne görcsöljünk rá a találkozásokra, ugyanis a külső körülményeket nem tudjuk befolyásolni. Koncentráljunk arra, hogy jól érezzük magunkat. Legyenek tartalmas beszélgetések, de az sem baj, ha időnként félrevonulunk. Legyen ez a hosszú hétvége valóban a családé, hogy a jövőben mosollyal az arcunkon tudjunk visszagondolni a 2021-es karácsonyra

 – javasolta. 

 

NE 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában