Sárrét Íze Fesztivál

2021.09.27. 12:09

Lenyűgözték Bede Robiékat Nagyrábén, utána mulatság kerekedett

Bár tavasszal nem tarthatták meg a rendezvényt, ősszel méltóképpen pótolták.

Fotó: Községháza

A Sárrét Íze Fesztivál célja már évtizedek óta az, hogy a lakosság és mindazok, akik más településről érkeznek a községre, együtt töltsenek egy kellemes napot, barátságok, közösségek alakuljanak.

A járvány után nem is kérdés, vágytak-e arra az emberek, hogy kikapcsolódjanak, de nem csak emiatt várták már izgatottan a találkozást a nagyrábéiak. A települések sorában évről évre ebben a községben hirdetnek elsőként szabadtéri gasztronómiai eseményt, már áprilisban – Szent György-naphoz és az állatok kihajtásához kapcsolódóan – összegyűlnek a kikapcsolódni vágyók. Idén tavasszal azonban még nem engedte meg a járványhelyzet a találkozást, így a szervezők inkább eltolták a dátumot, és Szent Mihály-naphoz, az állatok behajtásának idejéhez kapcsolták a rendezvényt. Mivel máskor elsőként hirdetnek fesztivált, magas látogatószámra is számítanak, szombaton viszont megyeszerte akadtak még programok. Ettől függetlenül szép számmal voltak, akik a gasztrofesztivál mellett voksoltak: az ország különböző pontjairól érkeztek Nagyrábéra szombaton.

Egyebek mellett kézműves-­kirakodóvásár, játszóház és vidámpark, egészségszűrés, több településről érkezett hagyományőrző csoportok bemutatkozása, gasztronómiai verseny és természetesen zenés-táncos fellépők várták a látogatókat.

Rendhagyó felvonulással

A fesztivál a hagyományokhoz híven idén is felvonulással kezdődött, bár ebben az évben mindössze a művészeti csoportok meneteltek végig a rábéi utcákon.

– Tavasszal a felvonuláshoz kapcsoljuk a birkakiállítást, akkor végigvonul egy teljes nyáj a településen. A behajtások már nem így működnek. Most látványos, zenés napindító felvonulást tartottunk – mondta el Tiszai Károly polgármester a Napló érdeklődésére.

A település első embere megjegyezte, hogy az időjárás a nap folyamán végig kedvezett nekik, ez is jelzi, hogy a régi öregek pontosan tudhatták, mikorra kell időzíteni az állatok ki- és behajtását. A kellemes őszi napsütés jól jött azoknak is, akik a szórakozás mellett főzőtudományukat úgyszintén megmérették a fesztiválon. Csaknem félszáz csapat indult idén az elismerésért.

– A magyar konyha és legfőképpen a tájjelegű ételek kerültek a fókuszba. Azt, hogy melyik tájról választanak különlegességet a versenyzők, nem szabtuk meg – tette hozzá a polgármester.

A szabad ég alatt elkészült ételeket szakmai zsűri értékelte, idén a bírák között Bede Róbert séf és Bóza Roland, egy televíziós gasztronómiai verseny győztese is szerepelt. A polgármester szavai szerint lenyűgözte a zsűrit a versenyzők tudása.

BBI

Borítókép: A Sárrét Íze Fesztiválon Bede Róbert mesterszakács (balra) és egy televíziós főzőműsor győztese, Bóza Roland (jobb szélen ül) is végigkóstolta és pontozta a versenyre benevezett ételeket

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában