kiskert

2021.02.24. 13:06

Minél több a növény, annál jobb!

Kétszáznál is több szobanövényt nevel otthonában Gál-Puporka Bianka.

Fotó: Matey István

– Körülbelül harminc kaktuszom van, azokat ilyenkor kiteszem a téli pihenőhelyükre, hogy virágozzanak, a többi növény pedig itt van a házban. Nagyjából 220–250 darab lehet belőlük, pontosan azonban már meg sem tudom mondani – avatta be a Naplót növénygyűjteményének részleteibe Gál-Puporka Bianka. A hajdúböszörményi lakos hozzátette, férjével nemrég költöztek kertes házba, ami jelentősen megkönnyíti a rengeteg cserepes lakótárs tárolását. – Ezelőtt egy jóval kisebb lakásban laktunk, ott már kihívást jelentett ez a mennyiség.

Gál-Puporka Bianka elmondta, számtalan fajta szobanövénye van, az igénytelenebbektől az egészen kényes példányokig. – A kontyvirágfélék vannak többségben, ezek például filodendronok, rákvirágok, futókák és alokáziák. De egyre jobban megszerettem a hoyákat, vagyis a viaszvirágokat, és az ezerarcú begóniákat is – részletezte. Arra is kitért, nagyon szereti a szárazságkedvelő fajokat: a kaktuszokat, pozsgásokat és caudexes növényeket is. Kiemelte, leginkább a levéldísznövényeket gyűjti, de például a virágzó orchideára sem tud nemet mondani. Azt mondja, a széles skála ellenére mégis a teljesen átlagos Monstera deliciosa – ismertebb nevén könnyezőpálma – a kedvence, amelyből öt cseréppel tart otthon. Mint megtudhattuk, növényimádata részben édesanyja és nagymamája befolyásából ered, de úgy véli, ez a hobbi kifejezetten az Y generáció körében hódít mostanában. – Városi környezetben nőttem fel – mint ahogy a korosztályom többsége –, de mint mindenki, én is vágyakozom a természet után. Ezért a lakásom minden szegletét zöld lakótársakkal osztom meg, hogy közelebb hozzam magamhoz a „dzsungelt” – részletezte. Elmondta, a családi házban már bőven van hová pakolni a cserepeket, és két macskáját sem zavarja, ha a helyiségek egy-egy szeglete zsúfoltabb. – Persze a cicák miatt kicsit elővigyázatos vagyok, és úgy rendezkedek, hogy ne legyen gond. A zöld környezetben ők is úgy érezhetik magukat, mint a nagymacskák a vadonban – tette hozzá tréfásan.

Egészségesen szép

Hangsúlyozta, aki még csak most kezd a szobanövények nevelgetésébe, annak nem kell rögtön a legdrágább, legdivatosabb növényt megvásárolnia. – Minél nehezebb gondozni az adott példányt, annál nagyobb eséllyel fullad kudarca próbálkozás, és hamar eltűnik a lelkesedés – fogalmazott. Végül azt tanácsolta, a kezdők válasszák inkább a legegyszerűbb zöld futókát, vitorlavirágot, zámiát vagy anyósnyelvet, hiszen azok gondozása kevésbé körülményes, mégis gyönyörű, zöld otthont lehet varázsolni azokkal is, hiszen az egészséges növények a legszebbek.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában