gasztro

2020.12.01. 07:55

Mi az igazi házi pizza titka?

Egyik legnagyobb előnye, hogy az ízlésünknek megfelelő alapanyagok kerülnek rá.

Fotó: Shutterstock

A pizza az egyik legnépszerűbb tésztaétel, a legkisebbektől az idősekig, szinte mindenki szereti. Természetesen csak abban az esetben, ha olyan összetevők alkotják, amiket egyébként is kedvel a fogyasztója. Lehet akármilyen: készülhet egyszerű, otthon is megtalálható alapanyagból, lehet magyaros, tojásos, zöldséges vagy gyümölcsös, vegetáriánus vagy húsimádó, édes vagy sós egyaránt. Arra, hogy biztosan a kedvenc feltéttel készüljön el, a legbiztosabb garancia, ha nem a futár hozza házhoz a pizzát, hanem a saját konyhánkban sülhet ki.

A hagyományos pizza kelt tésztából készül, amelynek előállítása kis gyakorlással a kezdő háziasszonyoknak sem jelent problémát. Így tartja Toth Zsuzsanna is, aki fiatal édesanyaként a házi készítésű pizzára esküszik. A háziasszony – elmondása szerint – nagyon szeret a konyhában ténykedni, és a családja is nagyra tartja az igyekezetét. – Sokszor készítek pizzát, nagyon szereti a családom. A tésztához szükség van 50 dekagramm lisztre, 2,5 deciliter olajra, 1 deciliter vízre, élesztőre, valamint egy csipet cukorra és sóra. A hozzávalók kimérése után következhet az összeállítás. Ehhez először az élesztőt fel kell futtatni. Nekem nem vált be a por­élesztő, így mindig a kockát veszem, amit egy kevés langyos vízben egy csipet cukorral futtatok fel. Amikor ez elkészült, összeöntöm a már kimért és egybeömlesztett alapanyagokkal, majd összegyúrom a tésztát. Fontos, hogy ne túl nagy erővel dagasszuk, inkább törekedjünk a finom mozdulatokra. Amikor már nem ragad a kezemre, akkor készen van. Letakarom a tálat és hagyom pihenni a tésztát, amíg meg nem kel, legalább 30-45 percig. Ezután pedig már nincs más dolog vele, csak ki kell nyújtani és olyan feltéttel ellátni, amit az egész család szeret – részletezte a Naplónak Zsuzsanna.

BBI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában