vállfa, esküvőre is

2020.08.27. 10:54

Apróság, de mégis személyes ajándék

Egyre népszerűbbé válik itthon a vállfa­díszítés.

Fotó: Shutterstock

Az ember kreatív lény. Szinte bármiből képes valami érdemlegeset és számottevőt készíteni. Amikor kreativitásra vagy akár otthonunk díszítésére gondolunk, akkor nem feltétlen a vállfák díszítése jut eszünkbe. Érdekes kérdés, hogy hogyan kezd el valaki mégis ezzel foglalkozni.

A cél a boldogság

– Egy internetes oldalon láttam, ahogy valaki szalvétatechnikával készít egy vállfát – válaszolta a Napló érdeklődésére Molnár Gina, aki nyolc éve foglalkozik vállfadíszítéssel. Elmondta: úgy érezte, ő jobban is meg tudja csinálni, illetve már a gyakorlata is megvolt hozzá, hiszen különféle kreatív dolgokon ő már alkalmazta a decoupage technikát. Ez olyan kreatív technikát jelent, amelynek segítségével tetszőleges felületet díszíthetünk színes szalvétából kivágott motívumokkal.

Eleinte csak a barátainak készítette ajándékba, később a barátok már ajándékozni szerettek volna másoknak is.

„Ami motivál, hogy hogyan lehet valakit egy apró ajándékkal boldoggá tenni”

– emelte ki Molnár Gina. Léteznek névre szóló vállfák, amelyek az alkotó szerint képesek emlékeztetni a tulajdonosát arra, hogy kitől kapta azt. Amikor ő elkezdte, akkor még nagyon kevesen díszítettek ehhez hasonló kreatív móddal, azóta viszont egyre népszerűbbé vált. Molnár Gina kifejtette, ő lelakkozza a vállfáit, így ezek nemcsak díszítőelemként állják meg a helyüket, hanem használati tárgy funkcióját is betölthetik. – A legnépszerűbbek a menyasszonyi és a vőlegényi vállfáim – mondta az alkotó. Ezt a szettet többféle verzióban elkészíti. Hozzátette, igencsak népszerű a menyasszonyok körében, hiszen az esküvőkön divatba jött az esemény előtti fotózás. A feldíszített vállfán lévő öltöny vagy menyasszonyi ruha pedig ezáltal még szebbé válik. A vállfákat több anyagból készítik, így felvetődik a kérdés, melyiket érdemes használni díszítéshez. – Műanyagra, fára is lehet dolgozni, de bármilyen felületet lehet díszíteni – hangsúlyozta. Szerinte legszebben a szalvétatechnika leginkább a fehér holmikon mutat jól, de vannak olyan készítők, akik vintage technikával dolgoznak, ami használt hatást képes kelteni.

Sokféle díszítés

Az alkotó megjegyezte, minden olyan motívummal dolgozik, amelyet szalvétán meg lehet venni. Akár Miki egér figuráját vagy népi mintákat is használhat a munkájában. – A mintás vállfák közül évek óta a legnépszerűbb a romantikus hatást keltő rózsás – állapította meg. Egy ilyen módon feldíszített vállfa a túldíszítettségével jól illik például fiatal házasok romantikus házába. Molnár Gina hozzáfűzte, a feldíszített vállfa minden ünnepi alkalommal adható ajándékba, legyen az nászajándék, születésnap vagy névnap. Ezek személyességét pedig az adja, hogy névre szólóan lehet ajándékozni másoknak.

„Apróság, de mégis személyes dolog”

– tette hozzá az alkotó.

Gaál Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában