állatvilág

2020.04.30. 18:36

Benti-kinti életmódot élő cicusok

A macskáknak is szükségük van kellő mozgástérre és törődésre.

Fotó: Varga Anita-archív, Balogh Hajnalka-archív

A cicáknak ugyanúgy szükségük van a törődésre és a mozgásra, mint a kutyusoknak. Varga Anita és Balogh Hajnalka mindent megtesznek azért, hogy a kedvencük ne szenvedjen semmiben sem hiányt. A két hajdúböszörményi fiatal lány imádja a macskákat, és teljesen egyetértenek abban, hogy nem önző állatok, és a sztereotípiákkal ellentétben egyáltalán nem hálátlan jószágok, nagyon kedvesek és bújósak. Mindkét gazdi szükségét érzi annak, hogy a cicák szabad levegőn is sokat tartózkodjanak, nem elég számukra sem az, hogy a négy fal között mozogjanak: egyrészt nem ad elég mozgásteret, másodszor pedig ugyanúgy megunja a megszokott teret, mint egy kutya.

A cicák személyisége

Anita himalájai perzsa cicájának most volt az első születésnapja. A Döme névre hallgató, nem mindennapi macsek nagyon szeret játszani, gazdája szerint a játékosabb macskák közé tartozik, a viselkedése pedig teljesen olyan, mintha kölyökcica lenne. – Folyton dorombol, és imádja a hasát, mindennel eljátszik, de neki is, mint a legtöbb cicának, a karácsonyfadísz a legnagyobb „ellensége”. Döme benti-kinti életmódot él; ha az udvaron tartózkodik, akkor soha nem hagyjuk egyedül, azonban nem sokat rosszalkodik, még a fára sem mászik fel, néha úgy viselkedik, mintha egy eb lenne – mondta nevetve, majd hozzátette: – Sokan nem ismerik a cicák személyiségét; egyáltalán nem hálátlan állat, nagyon sok cicám volt, és jelenleg is több van: igazán hűségesek és ragaszkodóak.

Anita szerint a cicák igazán hűségesek, Hajnalka kedvencét, Muszmuszt pedig sokan megnézik az utcán
Fotó: Varga Anita-archív, Balogh Hajnalka-archív

Fontos a szabad levegő

Balogh Hajnalka cicája most lesz kétéves, de a fiatal lány szerint úgy viselkedik Muszmusz, mint az első hetekben: nagyon játékos, és imád virgonckodni. A többi macskához hasonlóan Hajni kiskedvence is odavan a hasáért, az elmúlt időszakban a konzervkukorica lett a kedvenc eledele. Egy „egyszerű” házi macskáról van szó, akit a nem mindennapi külseje miatt sokan megnéznek, és persze dicsérik, tarka mintázata teszi igazán vonzóvá. – Kertes házban élünk, ezért a legtöbb idejét a szabadban tölti; nem mindig szoktunk rá vigyázni, mivel a nagy kertünknek köszönhetően Muszmusznak nagy mozgástere van, ami nagyon fontos. Úgy gondolom, a gazdiknak gondoskodniuk kell arról, hogy a cica mozogjon, ha esetleg lakásban tartják, akkor is le kell vinni a szabad levegőre, nem élhet bezárva – mondta a hajdúböszörményi fiatal.

NE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában