Kovács Fanni Odett

2019.11.07. 19:38

A csetelés etikettje

A cset az egyik leggyorsabb, leghatékonyabb hálózati kommunikációs forma. Szinte minden X, Y és Z generációs ember használja nap mint nap. Az már más kérdés, hogy ismerik-e és betartják-e az erre vonatkozó illemtant.

Debreceni Ady Endre Gimnázium

Fotó: illusztráció, Shutterstock

A szóban forgó szabályokat különböző szempontok szerint sorolhatjuk be. Az egyik kategória a külalakot helyezi előtérbe. Fontos, hogy az üzenet ne legyen hosszú, a sorok száma legfeljebb 12, hossza maximum 70 karakter. Kerüljük az egyszavas válaszokat. Mellőzzük az emojik, rövidítések, halmozott írásjelek túlzott használatát. Csupa nagybetűvel se írjunk, kivéve, ha kiabálást akarunk kifejezni. Természetesen ügyeljünk a helyesírásra is.

A következő csoport a tartalomra fókuszál. Mindig kezdjünk egy köszönéssel, és a beszélgetés befejeztével ne felejtsük az elköszönést. Az etikett szerint lényeges az egyértelmű tartalom, hisz ilyenkor nincs jelen metakommunikáció, így néhány kétértelmű kifejezés kellemetlen félreértésekhez vezethet. Ennélfogva fokozottan vigyázni kell a szarkazmus, poénos megjegyzések használatával. Sose generáljunk vitát a platformokon, s ne írjunk túl személyes témáról se.

Az utolsó topik az idő. Bár az internet éjjel-nappal elérhető, kevesen szeretnek jelzésekre ébredni. Zavaró lehet az is, ha az egyik fél választ követel a másiktól újabb üzenetekkel, nem tisztelve elfoglaltságát. Következésképp, talán kevés az olyan felhasználó, aki egytől egyig betartja ezeket a pontokat, de tagadhatatlan, könnyebben teremthetünk egy harmonikus beszélgetést.

Kovács Fanni Odett, Debreceni Ady Endre Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában