a szoptatás előnyei

2019.08.20. 12:54

Ne mondjunk le az anyatejes táplálásról!

Sok oka lehet, hogy az édesanya tápszerhez nyúl, előtte azonban érdemes szakember segítségét kérni.

Fotó: Getty Images

A szülés közeledtével sok állapotos nő szorong, vajon tudja-e majd a babáját anyatejjel táplálni? Kungler-Gorácz Orsolya szerint a szorongás oka egyrészt a társadalom által tudat alatt gerjesztett nyomás, másrészt számos anya családjában negatív tapasztalatokat mesélnek a nagyszülők. – A pszichológia, különösen a rendszerelmélet sokat foglalkozik a hiedelmekkel, ami a családi körben öröklődik tovább. Ilyen például „az anyám sem tudott szoptatni, nekem sem fog sikerülni”.

„Ezek az édesanyák sokszor hiába győzködik magukat, tudat alatt a negatív befolyás győz, melyre legtöbb esetben a nagyszülők is rásegítenek”

– mondta a szoptatási tanácsadó.

Téves információk

A sikeres anyatejes táplálás három feltétele: az anya elhatározása, hogy szoptatni akar (hazánkban az anyák több mint 90 százalékánál megvan az akarat), megfelelő, hiteles információja legyen arról, mit kell csinálni, a harmadik pedig a támogató környezet. – Nagyon sok anyának kevés az információja, vagy nem hiteles forrásból származik. Nem ismerik a csecsemő valódi szükségleteit. A legtöbb újszülött nem 3 óránként, hanem sokkal gyakrabban kéredzkedik mellre, gyakori, hogy a nap nagy része szoptatásból áll az első hetekben. Ez teljesen normális, mivel a táplálás mellett a komfortigényét is az emlőn éli ki. Akik ezt nem tudják, másra készülnek, borzasztó nagy arcon csapásként élik meg. Ha az anyák teljesen mással találkoznak, mint amit elvárnak, azt kudarcként könyvelik el. Az sem segít a helyzeten, hogy sokszor a család és az ellátórendszer részéről sincs kellő támogatás, s azt sugallják, nem jó, amit csinálnak – véli a szakember.

Valahol elakad

Kungler-Gorácz Orsolya

Van, amikor sikerül megkezdeni az anyatejes táplálást, egy ponton azonban elakadnak az édesanyák, s végső megoldásként a tápszerhez nyúlnak. – Az egyik tipikus ilyen eset a gyermek 3 hetes és 3 hónapos korában esedékes növekedési ugrás, amikor megnő a baba étvágya. Ilyenkor szoktak az édesanyák megijedni, hogy nincs semmi tejük, mert a gyerek sír és éhes. Ráadásul teljesen puha a mellük, ami addig valószínűleg kőkeménynek tűnt – mutatott rá a szakember. Hozzátette: másik olyan helyzet, ami a szoptatás végét jelentheti, amikor a kizárólag anyatejes baba gyarapodási üteme 3-4 hónapos korban elkezd csökkenni, s csak 3-400 grammot híznak egy hónapban azok a babák, akik addig lehet, hogy kiemelkedően, akár 1-1,5 kilót is felszedtek havonta, sőt megduplázzák a születési súlyukat, aminek egyébként 6 hónaposan kellene megtörténnie.

Emellett a baba szintén 3 hónapos korában történik egy nagy idegrendszeri érés, melynek következtében elkezd érdeklődni a külvilág iránt, így könnyen elterelődik a figyelme, s emiatt akár a szopizás jelentősége is lecsökken számára: egyrészt nem nagyon kívánkozik a mellre napközben, másrészt rendkívül hatékonyan szop, így az addig akár egy órát is emlőn csüngő csecsemő, 5 perc alatt végez. Megijesztheti az anyát, ha a lerövidült szopási idő mellett pont ekkor kezd el a baba súlygyarapodása élettanilag is lassulni, s ezek együtt vethetik fel azt a gondolatot, hogy biztos nem elegendő a tej mennyisége. – Ekkor szokott még a tápszer előkerülni, a pótlás miatt a gyermek viszont kevesebbet szopizik, ezáltal a mellet kevesebb inger éri, mely végül a tej elapadásához vezet – világított rá az ok-okozati összefüggésekre Kungler-Gorácz Orsolya, aki szerint ha bár csökken a gyarapodás mértéke, de a hossz- és fejkörfogat-növekedés, a gyerek mozgásfejlődése rendben van, illetve az általános állapota jó a babának akkor nincs ok aggodalomra, az anyák ösztönösen érzik úgyis, ha valami nincs rendben a csöppséggel.

Van segítség

Azoknak az édesanyáknak, akiknek nem megy zökkenőmentesen az anyatejes táplálás, érdemes IBCLC szoptatási tanácsadó segítségét kérni. Kungler-Gorácz Orsolya úgy véli, egy rossz technika kiküszöbölhető, de előfordul, hogy a babáknál egy lenőtt nyelv vagy izomtónus-eloszlási zavar okoz problémát, melyre a szoptatási tanácsadó fényt deríthet, illetve olyan szakemberhez irányíthatja a szülőket, aki megoldja a szervi problémát, így segítve a szoptatás sikerességét.

Pálfi-Tóth Zoé

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában