2020.06.23. 15:44
Igazi ízbomba lett Dobó Ági pho levese
A debreceni származású szépséget a távol-keleti konyha sem hozza zavarba.
Fotó: archív, Facebook / Dogó Ági
Évekkel ezelőtt tört fel a gasztronómiai népszerűségi listák csúcsára a vietnámi pho leves, sikere pedig azóta is töretlen. Okkal: amellett, hogy nagyon finom, borzasztóan egyszerű elkészíteni, rengeteg ismert változatából pedig mindenki kiválaszthatja az ízléséhez legjobban passzolót.
A konyhai fortélyokkal igen jó barátságot ápoló Dobó Ági Instagram-oldalán osztott meg nemrég egy meggyőzőnek tűnő receptet, amely, mint írja, csak 2-3 „fura” fűszert, alapanyagot igényel, melyek bármelyik hipermarketben megtalálhatók. A debreceni születésű szépségkirálynő posztja szerint egy óra alatt jutott el vele a tálalásig. És akkor jöjjön a főzés, lépésről lépésre.
Kókuszolajon erősen lepirított egy nagy fej vöröshagymát, egy darab hámozott és szeletelt gyömbért és jó pár gerezd szeletelt fokhagymát. Ezeket őrölt csillagánizzsal, fahéjjal, szegfűszeggel és fekete borssal szórta meg, ezt követte a „feketére pirítás”. Felöntötte húslevesalaplével, majd hozzáadta a vékonyra szeletelt húst (ami nála bélszín volt, de mint írja, lehet hátszín, csirke, esetleg rák is, ízléstől függően). Megjegyzi, alaplé hiányában ennél a lépésnél a víz is megteszi, de ekkor a filék mellé kerüljön csontos hús is, majd jöhet a többórás főzés, akár egy húslevesnél.
Ezután puhára főzte a húst, az ételt még halszósszal ízesítette. A tálaláshoz ecetbe áztatott aprított fokhagymát és chilit használt, de újhagyma és koriander is került a tányérba, levesbetétként pedig a rizstészta volt nála a nyerő. És a végeredmény? Ahogy Dobó Ági fogalmaz,
„bár már folyik ki a szemem is a chilitől, annyira brutál ízes lett, hogy nem lehet nem újra és újra szedni belőle.”
Kell ennél több egy kiadós ebédhez?