Vizes vb

2024.02.13. 20:18

Elmaradt a siker: kikapott a franciáktól a férfi vízilabda-válogatott a negyeddöntőben

A címvédő magyar férfi vízilabda-válogatott óriási meglepetésre 11-10-re kikapott a francia csapattól a dohai világbajnokság keddi negyeddöntőjében.

MW

Jansik Szilárd (j) és a francia Thomas Vernoux a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Tamás

Varga Zsolt szövetségi kapitány együttese már négygólos előnyben is volt, a rivális azonban a negyedik negyed végére kiegyenlített és az öt góllal záró Thomas Vernoux 3 másodperccel a vége előtt lőtt találatával diadalmaskodott.

A franciák történetük során először jutottak négy közé világbajnokságon, a magyarok az 5-8 helyért folytathatják a szerbek ellen.

A magyarok januárban éppen a franciákkal játszották utolsó világbajnoki felkészülési meccsüket, a Komjádi Uszodában sokáig szoros volt az összecsapás, a házigazdák aztán a 6-2-es utolsó negyednek köszönhetően 14-10-re diadalmaskodtak.

A negyeddöntős összecsapásról a 15 fős keretből két vb-újonc, Kovács Péter és Tátrai Dávid maradt ki.

A franciák szereztek vezetést másfél perc játék után, Michael Bodegas tüzelt Vogel Soma feje fölött a hálóba. A túloldalon Vámos Márton emberelőnyből azonnal válaszolt, némi szerencsével, ugyanis a kapufáról visszapattanó labda a francia kapus hátáról ment be. Vogel aztán ziccert hárított, Nagy Ádám pedig emberelőnyt harcolt ki, de előbb Varga Dénes pattintott kapufára, majd Nagy közeli próbálkozását védte Hugo Fontani. Egy újabb jó védekezés után Manhercz Krisztián révén először kerültek előnybe a magyarok, a francia Marseille légiósa akcióból pattintott a hálóba. 

VARGA Dénes
Doha, 2024. február 13. Varga Dénes (j) és a francia Michael Alexandre Bodegas a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án Forrás: MTI
Fotó: Kovács Tamás

Hátrányban újra Vogel volt a végállomás, elöl pedig Zalánki Gergő fejezte be magabiztosan az előnyt. A franciák a Szolnokkal 2017-ben BL-győztes Ugo Crousillat szép ejtésével feljöttek ugyan, de négy másodperccel a negyed vége előtt Varga Dénes értékesített egy kettős emberelőnyt, visszaállítva ezzel a különbséget (4-2).

Francia ötméteressel és kihagyott magyar fórral indult a második felvonás, majd Vigvári Vince átadásánál ugrottak rá Vámos vállára, a büntetőt pedig Zalánki magabiztosan értékesítette.

Vogel újabb bravúrt mutatott be hátrányban, elöl pedig Varga rá jellemző villámgyors csuklómozdulattal lőtt a hálóba létszámfölényben. Thomas Vernoux bombája a felső lécről kifelé vágódott, a lefordulásból pedig Nagy lőtte ki a bal alsót, ezzel pedig már négy gól volt a különbség a második negyed végére (7-3).

A nagyszünet után a franciák nehéztüzére, Vernoux villantott meg valamit abból, amit a Komjádiban láthattak a magyar szurkolók, kapásból lőtt irdatlan erővel a hálóba. 

Hátrányban Zalánki kétszer is remekül blokkolt, az ellentámadásból pedig szabaddobásból bombázott a hálóba.

VIGVÁRI Vince
Vigvári Vince (b) és a francia Alexandre Bouet a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A játékrész közepén egy érdekes szituáció miatt állt a játék. A magyarok kivédekeztek egy emberelőnyt, de nem engedték vissza időben a kiállított játékost, közben pedig ötméterest kaptak a franciák. A tanácskozás végén azonos létszámban, az ötöst törölve folytatódott a játék. A magyarok előnyét Manhercz növelhette volna ötre, de először ötméterest, fél perccel később pedig ziccert rontott, a franciák pedig Vernoux révén találtak be újra. Újabb kihagyott magyar lehetőségek után a rivális egy passz után értékesített egy fórt, Varga Zsolt pedig időt kért, még a negyed vége előtt rendezni akarta a sorokat (8-6).

A záró nyolc perc újabb magyar kapufával és francia emberelőnyös góllal indult, így 8-4-ről egyetlen gólra jött fel a rivális. A holtpontról aztán Német Toni mozdította el az együttest, a center Zalánki finom feltett labdáját húzta a kapuba. 

Az ellenfél újra betalált, Vogelt csúnyán becsapta a vizen végigsuhanó labda, a túloldalon a francia kapus pedig kétszer is hárított. A rivális megérezte a „vérszagot”, Thomas Vernoux pedig akcióból egyenlített, sőt, 2:48 perccel a vége előtt a vezetést is megszerezte.

A második félidő második magyar gólját nagy nehezen Angyal Dániel szerezte meg emberelőnyből, egy perccel a vége előtt pedig a győzelemért támadhatott. Az ítélet nem jött a bíróktól, így a franciáknak még 28 másodpercük maradt, és időt kértek. Az utolsó támadásnál Thomas Vernoux újra szabadon maradt és egy óriási góllal eldöntötte az összecsapást.

VOGEL Soma
Vogel Soma kapus véd a férfi vízilabdatorna negyeddöntőjében játszott Magyarország - Franciaország mérkőzésen a dohai vizes világbajnokságon 2024. február 13-án
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

Eredmény:

férfi vízilabdatorna, negyeddöntő:
Franciaország-Magyarország 11-10 (2-4, 1-3, 3-1, 5-2)
-----------------------------------------------------
gólszerzők: T. Vernoux 5, Crousillat 3, Bodegas 2, M. Vernoux 1, illetve Zalánki 3, Varga Dé. 2, Vámos, Manhercz, Nagy Á., Német, Angyal 1-1

Varga Zsolt: ez benne volt a pakliban

A franciáktól elszenvedett negyeddöntős vereség után Varga Zsolt, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya az mondta, „benne volt a pakliban”, hogy problémája lehet az együttesnek.

A mérkőzés első felében kiválóan játszottunk, leszedtük azokat a legfontosabb embereket a pályáról, akik aztán megnyerték nekik a mérkőzést. Nyilván ki volt emelve, hogy Thomas Vernoux ne lőjön, ne hagyjuk ott, erre a végén sorozatban szerezte az akciógólokat

– nyilatkozta Varga Zsolt a dohai összecsapást követően.

VARGA Zsolt
Varga Zsolt szövetségi kapitány 
Fotó: Kovács Tamás / Forrás: MTI

A szakember elmondta, a játékosok támadásról támadásra vesztették el a koncentrációt, hozzátéve, hogy ez a találkozó számukra papíron kötelező győzelem lett volna, ettől pedig még nehezebb volt a végjáték.

Varga Zsolt csapata védelmében kiemelte, a két hét felkészülés után – ezt megelőzően egy megfiatalított keret játszott a januári horvátországi Európa-bajnokságon – benne volt, hogy nem lesznek jó játékformában időben:

Ez benne volt a pakliban, de bíztam benne, hogy a csoportmérkőzések végére megfelelő formába tudunk kerülni.

A szakember kiemelte, az ehhez hasonló pofonokra szükség van, de persze nem egy világversenyen: „tavaly a világbajnokság előtt a világkupán volt olyan vereségünk, ami után ki tudtuk javítani a hibákat és a helyükre kerültek a dolgok. Biztos vagyok benne, ha még két hétig tartana a vb, akkor kijavítanák a hibákat”.

Az MTI kérdésére a kapitány elmondta, 8-6-nál éppen azért kért időt, hogy megtörje a rivális lendületét, és ha a csapat akkor szerez egy gólt, akkor talán visszatalált volna a meccs eleji formájához, de ilyenkor már „nehézzé válik a labda”.

A három gólt szerző Zalánki Gergő szerint négygólos vezetésnél elkényelmesedtek: „Senkit sem szabad lebecsülni, mi pedig 8-4-nél azt hittük, hogy ez megvan. Ők szerencsés gólokat lőttek, mi pedig kihagytunk mindent, ötméterest, ziccert. Ilyen a sport, nyáron nekünk volt szerencsénk, most ezt elbénáztuk”.

Vogel Soma ugyan jól kezdte a mérkőzést, de hajrában már ő is többször tehetetlennek bizonyult: „Azt hittük, hogy a kezünkben volt a mérkőzés, és az utolsó másfél negyed már sétagalopp lesz. Tudtuk, hogy küzdeni fognak az utolsó pillanatig, és hogy kikre kell figyelni” – mondta az FTC hálóőre, aki szerint ez egy jó visszajelzés, hogy nem szabad megállni a munkával, elkényelmesedni.

Pádár és Márton is döntőben

Pádár Nikolett 200 méter gyorson, Márton Richárd pedig 200 méter pillangón jutott döntőbe a doha úszó-világbajnokság keddi elődöntőiből.

A kedd esti program két magyarja közül előbb a 17 éves Pádár volt érdekelt, aki a délelőtti előfutamból a harmadik legjobb eredménnyel (1:57.40 perc) jutott tovább és elmondása szerint sok maradt az úszásában, így bízni lehetett abban, hogy döntőbe kerül.

A szegedi tehetség este a második futamban kapott helyett és gyakorlatilag a rajttól jó tempóban úszva harcban volt a futamgyőzelemért. Aztán az utolsó hosszon egy picit lassulni látszott és végül a nagyon szoros befutóban a negyedik helyen érintette a falat, 1:57.13 perces ideje pedig összesítésben a hetedik legjobb volt a mezőnyben, így készülhet a szerda esti fináléra.

Szerdán Márton Richárd is döntőt úszhat Dohában, neki azonban a szerencsére is szüksége volt ezúttal a nyolc közé kerülésre. A táv Európa-bajnoki ezüstérmese ugyanis az első futamban jó kezdés után – féltávnál még az élen tempózott – az utolsó 50 méteren elfáradt és 1:56.04 perccel az ötödik lett.

Mindez azt jelentette, hogy a második futamban csak hárman előzhették meg, ám végül négyen is jobbat úsztak nála. Percekig úgy tűnt, Márton nélkül rendezik majd a döntőt, ám a videóelemzők – hosszas vizsgálódás végén – végül kizárták a futamgyőztes lengyel Krzysztof Chmielewskit, ami a 24 éves magyarnak kedvezett.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában