Kiállításmegnyitó

2022.06.10. 10:35

Csák János: a kultúra a másik emberről alkotott képünk (videó)

Megnyílt a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A kultúra a másik emberről alkotott képünk, emiatt ismerjük el az emberi méltóságot és ezért becsüljük a másik embert. Ha ezt feladjuk, akkor mindent fel kell adunk

– fogalmazott Csák János kulturális és innovációs miniszter a Magyar Nemzeti Múzeumban csütörtökön.

A miniszter a Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján arról beszélt: ez a tárlat az emberről alkotott képünk tükre, egyben egy morális kaland. A műtárgyak kapcsán felvetődő etikai kérdések elgondolkodtatják a látogatót.

Csák János átadta a múzeum megújult látogatói tereit: egyebek mellett megújult a múzeum előcsarnoka, felújították a kávézót és a múzeumshopot.

CSÁK János; L. SIMON László; SZTÁLIN, Joszif Visszarionovics; ERZSÉBET királyné
Csák János kulturális és innovációs miniszter (b) és L. Simon László, a múzeum főigazgatója (j) a Magyar Nemzeti Múzeum 12 év műtárgygyarapodását felvonultató Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján a múzeumban 2022. június 9-én.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy hosszú idő után újra van olyan minisztérium, amelyik a nevében viseli a kultúrát.

A jövő képesség egyik alapfeltétele a múltunk és az örökségünk megbecsülése. Aki nem becsüli a múltját az a jövőt is semmibe veszi

– hangsúlyozta Csák János, hozzátéve azt is, hogy a világban sok az újdonság és állandó a változás, ugyanakkor az emberi természet, a jóról való felfogásunk csak lassan változik. A kultúra pedig az, ami állandó a változásban.

L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója kiemelte:

az intézménynek a magyar nemzet hőseinek, kimagasló személyiségeinek bemutatásán túl kötelessége az is, hogy a „negatív figurák” munkásságát is feldolgozzák. Így került a kiállítás anyagában Kádár János íróasztala és kitüntetése, valamint Rákosi Mátyás dohányzó garnitúrája és könyvszekrénye.

A főigazgató beszélt arról is, bízik benne, hogy a következő években nagyobb figyelem jut majd a közgyűjteményekre. Mint fogalmazott, nagy álmuk, hogy az idén 220 éves múzeumot arra a szintre hozzák fel, ahogy egy világszínvonalú múzeumnak működnie kell a 21 században. Mint fogalmazott: „ráférne egy ráncfelvarrásnál nagyobb fejlesztés a múzeumra”, amelynek eredményeként új kiállítóterekkel bővülhetne az intézmény és korszerű gépészetet kapnának a belső terek.

Az új állandó kiállítás előkészítéséről elmondta, hogy megkezdődött a szakmai munka, amelynek eredményeként az intézményben új, a magyar nemzeti identitást bemutató, a külföldi látgatók számára is meghatározó élményt nyújtó kiállítás nyílhat meg néhány éven belül.

A megnyitón emlékérmet bocsátottak ki a Magyar Nemzeti Múzeum alapításának 220. éves évfordulója alkalmából.

SZTÁLIN, Joszif Visszarionovics; ERZSÉBET királyné
A volt Sztálin téren (később Felvonulás tér, ma 56-osok tere) állt Sztálin-szobor füle a Magyar Nemzeti Múzeum 12 év műtárgygyarapodását felvonultató Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján a múzeumban 2022. június 9-én.
Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az elmúlt 12 évben őskori kerámiaedényektől a párizsi magyar békedelegáció tagjainak autogramgyűjteményéig, római kori lófejpáncéltól a Király utcai jelvényüzlet fiókos szekrényéig sok-sok ezer tárggyal gazdagodott a múzeum gyűjteménye. Ennek az anyagnak a legjava látható az új szerzeményeket bemutató kiállításon.

A tárlat két kiemelt műtárgya Sisi kesztyűje, amelyet halála napján viselt, valamint a Sztálin-szobor egy darabja, amelyet 1956-ban a forradalmárok a Blaha Lujza téren vágtak le a szoborról.

Borítókép: Csák János kulturális és innovációs miniszter beszél a Magyar Nemzeti Múzeum 12 év műtárgygyarapodását felvonultató Sisi kesztyűjétől Sztálin füléig című kiállítás megnyitóján a múzeumban 2022. június 9-én. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában