Foglalkoztatottság

2024.01.05. 09:06

Czomba Sándor: 18 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma

A KSH adatai szerint novemberben 4,736 millióan dolgoztak Magyarországon, így egy év alatt újabb 18 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár az adatokat elemezve megállapította, hogy Magyarországon a munkaalapú társadalom alapjai erősek, a háború és szankciók sújtotta nehéz gazdasági helyzetben is sikerült megvédeni a munkahelyeket és tovább növelni a foglalkoztatottak számát, ezzel is tovább erősítve a magyar családokat – közölte pénteken az MTI-vel a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

MW

A kormány továbbra is bővíteni szeretné a foglalkoztatottak körét

Forrás: MTI

Fotó: Oláh Tibor

Azt írták, a Gyurcsány-korszakhoz képest a munkanélküliek aránya kevesebb mint a felére esett vissza és az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban, miközben 1 millióval dolgoznak többen, háromszorosára nőtt az átlagbér, a minimálbér és a garantált bérminimum is, és történelmi mélyponton van a regisztrált álláskeresők száma. 

Aki tehát tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap az NGM szerint.

2023 az inflációcsökkentés éve volt, 2024 pedig a gazdasági növekedés helyreállításának az éve. 

A kormány célja hogy fenntartsa és támogassa a bérek dinamikus emelkedését annak érdekében, hogy a 2023 szeptemberében bekövetkezett reálbérfordulatot követően idén 4-5 százalékkal nőhessen a fizetések vásárlóereje. 

A dinamikus, 4 százalékos gazdasági növekedés elérése érdekében a kormány célja, hogy helyreállítsa a fogyasztást, 25 százalékos szint felett tartsa a beruházási rátát és tovább növelje a munkaerőpiaci aktivitást. 

El kell érni, hogy a 20-64 év közöttiek aktivitási rátája a jelenlegi 78 százalékról 85 százalékra emelkedjen, amely érdekében a kormány új és célzott munkaerőpiaci programot fog elkészíteni 

– áll a közleményben.
Hozzátették, a gazdaságnak szüksége van a munkás kezekre, ezért minden meglévő munkaerő-tartalékot aktivizálni kell. 

Ezért a munkaerőpiaci szempontból hátrányosabb helyzetben lévő rétegek, úgymint a 25 év alattiak, 55 év felettiek, a kisgyermekes anyák, alulfoglalkoztatottak, nyugdíjasok mind erőteljesebb bevonása szükséges az elkövetkezendő időszakban.

A generációk közötti tudás-átadás és a pályakezdő álláskeresők beilleszkedésének elősegítése érdekében hamarosan célzott foglalkoztatási program indul mintegy 2,6 milliárd forintos forrásból.

Ennek keretében a vállalkozások munkaerő-utánpótlásának zökkenőmentes lebonyolítása érdekében januártól bérkiegészítésre pályázhatnak azok a cégek, akik biztosítani szeretnék nyugdíj előtt álló dolgozóik pótlását. 

A program célja, hogy az új generációk a tapasztalt munkavállalóktól tanuljanak. Ezzel könnyebbé válik munkába állásuk, és a vállalkozások munkaerőpótlása is gördülékenyebb lesz. A támogatással több száz pályakezdő álláskereső állhat munkába és szerezhet rövid időn belül olyan tapasztalatot, amivel megállhatja a helyét a munkaerőpiacon. A program részleteiről a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. a weboldalán napokon belül részletes tájékoztatást fog nyújtani, írta az NGM.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában