Bulvár-celeb

2023.07.17. 22:50

Egy kert végében találtuk meg az elveszettnek hitt magyar tengeralattjárót

A jellegzetes, filmekből ismerős, szivar alakú búvárhajó 16 tonna és 20 méter – és Vámosszabadiban rozsdásodik.

Fotó: Csapó Balázs / kisalföld.hu

A magyar tengeralattjáró Forintos Gyula zebegényi taxisofőr alkotása, aki a saját kertjében, szabadidejében bütykölte össze, ma pedig egy vámosszabadi kert végében várja jobb sorsát. Felkutatásának szomorú aktualitása a Titan tengeralattjáró nemrégiben történt tragédiája – írja a kisalföld.hu.

A legendás Titanic roncsához visszajáró mélyvízi tengeralattjáró, pontosabban merülőhajó, a Titan és a benne utazó milliárdos üzletemberek tragédiájától hetek óta hangos a világsajtó. 

– Hívott egy ember, hogy lerakhatja-e nálam néhány napra. Ennek már majdnem hat éve. Azóta várom, hogy valaki elvigye – meséli Tolnay Norbert, aki túlméretes kamionokkal foglalkozik és telephelye ad otthont a különös járműnek.

– Mosonmagyaróváron és a győri kamionostalálkozón állították ki annak idején, és ahogy bezártak a rendezvények, kamionra rakták, de nem tudtak vele mit kezdeni. Eleinte az út felőli oldalon tároltam, de a kirándulók megálltak, a gyerekek felkéredzkedtek rá, így aztán daruval hátratettem. Voltam rajta többször, de nem másztam be a belsejébe. Néhány éve volt itt egy szakértő, ő alaposan körbejárta, megcsodálta.

A hajótesten halálfej, mellette felirat: Mérgező anyag! Táblácska ad információt: „A páncél hajótest a bátonyterenyei Fűtőber Kft. önzetlen hozzájárulásával készült, 1996.”

Rozsdafoltok mindenütt. Egy e célból odaparkolt régi autó motorházára lépve felmászom a tengeralattjáró tetejére. A szivar alakú test tetején négy nyílás, irtózatosan nehezen nyitható ajtókkal védve a víz nyomásával szemben.

Forintos Gyula a rendszerváltás környékén vette a fejébe búvárhajó építését. Terve az volt, hogy hat hónapos világ körüli útra indul vele Dunakesziről, Grönland és Észak-Amerika partjainak érintésével. Az óceánátkelés videóanyagáért a National Geographic 100 ezer dollárt fizetett volna. Az első változatot, a prototípust Hamburgban vízre rakták, de meghibásodott. 

Hazahozták, a motorját Forintos a második verzióba, a most Vámosszabadiban rozsdásodó Polarisba rakta át. Ez a hajó az Északi-sarkra vitt volna egy magyar bójazászlót és az Indiai-óceánra is ellátogatott volna. De a feltételes mód megmaradt, a tengeralattjáró soha nem indult el az útjára. Forintos Gyula sorsa sem teljesen tisztázott.

Fotó: Csapó Balázs / kisalföld.hu

– A szerkezet teljes, a motor is benne van. Egy gödöllői múzeum egyszer elvitte volna, uniós pályázatból rakták volna rendbe és állították volna ki, de aztán nem lett semmi az egészből – járjuk körbe utoljára Tolnay Norberttel, aztán megyünk a dolgunkra, mintha mindennapi lenne egy tengeralattjáró Vámosszabadiban. 

Még több fotó a különleges tengeralattjáróról és végső kikötőjéről ide kattintva található.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában