Fájdalom

2022.02.15. 20:53

Több magyar is tapasztalta ezt a különös Covid-tünetet

Egy nemzetközi kutatás szerint meglepően sok embert érinthet.

„Három hete lettem covidos és most 4 napja fáj az egyik szemgolyóm. Volt valakinek ilyen tünete? Ha igen, mivel kezelte?” – tette fel a furcsa kérdést egy nő az egyik koronás Facebook-csoportban.

Kiderült: nincs egyedül ezzel a szokatlan tünettel, többen tapasztaltak hasonlót. Volt, akinek szintén csak a fél szeme fájt, de olyanok is akadtak, akik mindkét látószevüknél fájdalmat tapasztaltak. Egy férfi arról számolt be, hogy magától elmúlt a fájdalom, egy másik gyógyszert ajánl, másvalakinek az infralámpa vált be. Olyan komment is érkezett, miszerint valakinek visszafordíthatatlan szemkárosodást okozott a koronavírus, most szemklinikán kezelik, szteroidokkal.

Forrás: Facebook

Egy kutatás is vizsgálta a koronavírus okozta szemészeti problémákat. A leggyakoribb szemészeti tünetek, amik a vírusfertőzéssel együtt jártak: a fotofóbia, azaz fénykerülés (18%), a szemviszketés (17%) és a szemfájdalom (16%). Ráadásul több embert érint, mint gondolnánk! A kutatásban résztvevők 81%-a tapasztalt szemészeti tüneteket a többi Covid-tünet megjelenésétől számított két héten belül. 

Megtudtuk: a látóideg-gyulladás neurológiai szövődménye a vírusnak. A kialakult látóideg-gyulladást klasszikus jelek és tünetek kísérik: a szemmozgások során fellépő fájdalom, a pupilla alkalmazkodási zavara látóideg-gyulladásra utal, és elegendőek a diagnózis felállításához. 

Az interneten is sokan keresték rá a koronavírus és a szemfájdalom összefüggésére, amire a Google adatelemzői is felfigyeltek - írja a Bors.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában