haon-sportoldal

2008.10.15. 12:35

Hárman elbúcsúztak a DEKE-től

<p>Debrecen Ádám Béla, Gócs Lajos és Becsky István elhagyta a palánkok világát.</p>

– A 2008/2009-es szezonban ismét az NB I A csoportban lép pályára a DEKE, melynek kerete kisebb változáson ment át; nem lesz ott a csapatban három olyan játékos, akik eddig meghatározó emberei voltak a debreceni kosaras gárdának, ugyanis Ádám Béla, Gócs Lajos és Becsky István úgy döntött, befejezi a versenyszerű sportolást.

Irányító és hídépítő-mérnök

Ádám Béla neve – bár több magyar együttesben is szerepelt – szinte egybeforrt a debreceni kosárlabdázással.

A miskolci születésű kosaras szülővárosában, Baján, Szolnokon, Nyíregyházán és Debrecenben kosarazott hosszú időn keresztül a legmagasabb szinten, sőt a felnőtt válogatottba is kapott meghívást.

– A kilencvenes évek vége felé Baján nagyon jól éreztem magam, valamint a debreceni korszaknak is voltak remek évei, amelyekre szívesen emlékszem vissza. Mindenképpen szeretném megemlíteni, hogy az itteni közönségtől sok szépet kaptam, azt például, amikor jól ment a játék és kórusban skandálták a nevem, a pályára követelve engem, sosem felejtem el.

Utólag is köszönettel tartozom ezért a debrecenieknek. Egyébként én már jó ideje itt élek, itt is dolgozom egy cég képviselőjeként – bár nem az eredeti szakmámban – mondta Ádám Béla.

Erőcsatár és testnevelő-szakedző

Gócs Lajos több mint százszoros korosztályos válogatott volt, négy Eb-selejtezőn vett részt, és 16 évesen már az akkoriban is neves paksi gárdában pattogtatott. Később Százhalombattán, Kecskeméten, Nyíregyházán vagy éppen Tiszaújvárosban (ott edzőként is tevékenykedett) dobálta a pontokat, illetve a Vadkakasok-időszak során, valamint utána a DEKE kötelékét erősítve is szerepelt Debrecenben. Innen indult és itt fejezte be pályafutását. A jelenleg szintén városunkban, a Péchy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola testnevelőjeként dolgozó Lajos emellett szakedzői diplomával – és tudással – is rendelkezik, amelyet fiatal kosarasok felhozásában kamatoztat a tanári teendőkkel párhuzamosan.

Bedobó és közgazdász

Becsky István eleinte a focival kacérkodott – akárcsak Ádám Béla – , de a narancssárga labda nála is jobban előtérbe került később, és a „Tékán”, Sarkadi Ferenc kezei alatt indult el a pályafutása.

Szerepelt a serdülő és a kadett magyar válogatottban, diákolimpiát nyert a Ráthonyi Tamás vezette Tóth Árpád Gimnáziummal, majd egy évnyi amerikai tanulást és sportolást követően visszatért Debrecenbe.

A kilencvenes évek végétől volt a DEKE játékosa, 2008-ban közgazdasági diplomát szerzett. Mint elmondta, úgy érezte, hogy volt egyesülete menedzsmentjének tagjaként többet tud segíteni a helyi kosárlabdázásnak, mint a pályán szaladgálva, így – bár még csak 26 éves –, ő is szögre akasztotta a kosarascipőt, de a DEKE Basket Kft. ügyvezetőjeként a tűz közelében maradt.

Koppányi SzabolcsEzek is érdekelhetik