HAON - Kultúra

2018.10.29. 13:11

Koszorúk virágok a körösszegapáti hősök emlékére

Körösszegapáti - Több helyen is megemlékeztek halottaikról a körösszegapátiak.

Körösszegapáti - Több helyen is megemlékeztek halottaikról a körösszegapátiak.

Amikor 1991. november 2-án a településen felavatták a közadakozásból épített I-II. Világháborúban elesettek emlékművét, majd erre az alkalomra megszépítették a régi temetőben lévő katonák sírját is, ahol tizenhat katona nyugszik, akkor elhatározták, hogy ezután minden évben október végén, vagy november elején ezeket az emlékhelyeket megkoszorúzzák. A halottak napja és a mindenszentek az a nap, melyet ez emberek megtartanak nemzetiségi, vallási és politikai hovatartozástól függetlenül.

Azóta Körösszegapátiban mindig ilyenkor koszorúzzák meg a lakosok a település központjában az első és második világháborús emlékművet, és a temető sírkertjében lévő katonák kopjafáját.

Vasárnap délelőtt a református templomban kezdődött az ünnepség. Dr. Szabóné Kurucz Tímea lelkipásztor prédikációjában kiemelte, hogy az utódoknak emberi kötelessége az emlékezés. Ezek az emberek ugyanis rendkívül bátrak voltak. Egy ember halála is sok embernek okoz bánatot, hát még több milliók ártatlan pusztulása. Az istentisztelet után a templomkertben együtt koszorúztak az intézmények, az egyházak, az önkormányzatok és a politikai szervezetek.

A község központjában lévő I-II. Világháborús emlékhely koszorúzása idején a gyülekezeti énekkar énekelt. A temetőben a koszorú mellett egy szál fehér virágot is elhelyeztek a hősi halált halt katonák sírköveire.

- Vmirjáncki József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!