HAON - Kultúra

2018.09.26. 10:22

Szüret, tánc, zene Komádiban

Komádi - A hétvégén a Körös-Körül Néptáncegyüttes rendezte meg a szüreti felvonulást.

Komádi - A hétvégén a Körös-Körül Néptáncegyüttes rendezte meg a szüreti felvonulást.

Az önkormányzat támogatásával a hétvégén a város főterén megvalósult esemény délelőtt kezdődött ingyenes, gyermekeknek szóló programokkal. A Bihari Népművészeti Egyesület jóvoltából az érdeklődők kipróbálhattak népi ügyességi játékokat, kézműveskedhettek és megismerhették a régi mesterségeket is.

A gazdasági év vége

12 órától Puskás Sándor (a Körös-Körül Néptáncegyüttes tagja, futballedző) tartott előadást az egészséges életmódról, ezután pedig a táncosok közreműködésével zenére tornázott, táncolt a közönség. Később a színpadon helyi és környékbeli csoportok kulturális bemutatóit láthatták a nézők, miközben a csikósok vezényletével elkezdődött a látványos szüreti felvonulás Komádi utcáin. A piactéren a néptáncosok elköszöntek a fogatosoktól és gyalogosan, dalolva indultak vissza a főtéri forgatagba, ahol éppen a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvós­zenekar játszott.

Bulcsu László, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Boka Gábor humoros, interaktív előadását élvezhette a közönség, amely kicsiket és nagyokat egyaránt megnevettetett. Később elkezdődött a határon innen és határon túlról érkezett táncegyüttesek gálaműsora, akiknek talpalávalóját a Ludas Zenekar húzta. Pál István „Szalonna” és bandája esti koncertjére is sokan voltak kíváncsiak.

A népi hagyományt kedvelők igazán jól érezhették magukat a rendezvényen, hiszen egész nap népi élőzenét hallgathattak és hagyományos, néptáncos ruhákba öltözött fiatalokat és időseket láthattak a helyszínen, amely visszahozta a rég múlt idők hangulatát.

– A szüret időszaka nemcsak a szőlő betakarításáról szól, hanem a gazdasági év végét is jelenti. Régen Komádiban szinte minden háznál foglalkoztak szőlővel, a lakodalmakban csak házi bort ittak. A rendezvényünkön szerettük volna azokat az időket megeleveníteni, hogy a fiatalság is megismerhesse a szőlőpréselést, a mustkészítést, valamint azt, milyen volt a hangulata a Cuhárénak – mondta Simon Sándor, a Körös-Körül Néptáncegyüttes vezetője.

A rendezvényen egész nap kézműves kirakodóvásár várta az érdeklődőket. Az est szüreti batyus bállal zárult, ahol a jelenlévők hajnalig ropták a táncot a Ludas Zenekar és a Szinkron Zenekar muzsikájára.

Örömmel az eseményre

Nagy Sándor és Hegedűs Éva elmondta, hogy szinte minden komádi rendezvényre eljárnak, szeretik a népzenét, a mulatást, a táncot. Most sem volt kérdés, hogy részt vesznek-e a szüreti mulatságon, a kézműves vásár is nagyon csalogató volt.

– Szeretek kulturáltan szórakozni, valamint a Rákász Citeraegyüttes tagjaként a népzene sokat jelent számomra. Jó hangulata van ennek a rendezvénynek, örülök, hogy a komádiak ápolják a hagyományokat – mondta Pálfi Sándor.

- Rozsik Rita -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!