HAON - Kultúra

2018.05.28. 15:05

Újváros mindig sok áldozatot hozott a hazáért

Balmazújváros - A helyi kötődésű katonazenész saját élményét is megosztotta az emlékezőkkel.

Balmazújváros - A helyi kötődésű katonazenész saját élményét is megosztotta az emlékezőkkel.

A hősök napja tiszteletére Balmazújvároson koszorúzással egybe kötött ünnepségen emlékeztek azokra a magyar katonákra és civilekre, akik életüket áldozták Magyarországért. A Himnusz eléneklése után Pál István, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár őrnagya emlékezett meg a magyar hősökről. – A katonának mindig nagyon fontos feladata volt védeni a hazát, azt elhivatottan szolgálni. Nemzeti hősi halottainak kegyeletteljes tiszteletét megfelelő módon kifejezésre kell juttatni és az utókor számára meg kell örökíteni – mondta az őrnagy.

A katonazenész Pál István az egyik katonai élményével folytatta az emlékezést. – 2013-ban a dunai árvíznél Győrújfalu határában álltunk a meggyengült gáton, amit meg kellett tartani. Mi, egyenruhások nem törődve az esetleges veszéllyel, teljesítettük feladatunkat. Csak utólag döbbentünk rá, hogy ez is egy olyan pillanat volt, amikor az eskünknek megfelelően cselekedtünk.

A rám bízott honvédek és fegyverek erejével, életem árán is megvédem…”

– emlékezett a történteket, majd dr. Ruszin Romulusz dandártábornoktól idézett:

Soha senkit sem hagyunk hátra! Ha kell, akár száz év elteltével is érte megyünk!”

Az őrnagy kiemelte, hogy ez a gondolat különösen érvényes a balmazújvárosi kollektív tudatra. Egyházak, magánszemélyek, vállalkozások vagy a polgármesteri hivatal is fontosnak tartja a település múltját. Ébren tartja az emlékezetet.

Az írásos emlékek

Balmazújváros múltja is figyelemre méltó. Hazánk történelmének minden katonai eseménye erős nyomot hagyott rajta. Írásos emlékek beszélnek az 1848-as nemzetőreiről, későbbi honvédjeiről. A XX. század két világégése sem kerülte el. Sajnos mindkettő során messze kiemelkedő áldozatot hozott a település a hazáért.

Nekünk, kései utódoknak kiemelkedő feladata, hogy a 3. honvéd gyalogezred jelmondatához hűen, amely így hangzik: a tettek mezején, tettekkel beszélünk, ápoljuk a balmazújvárosi hősök emlékeit.”

– zárta beszédét a balmazújvárosi Pál István.

- Bánhegyi Zoltán -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!